ACTUEEL

Online hulp voor 200.000 Nederlanders

In 2011 hebben ruim 200.000 mensen met psychische, sociale en maatschappelijke problemen hulp gekregen via internet.

Dat blijkt uit cijfers van het Netwerk Online Hulp die donderdag 1 november gepresenteerd worden op het Congres Online Hulp. Het is het vijfde opeenvolgende jaar dat het gebruik toeneemt. Verwacht wordt dat de groei de komende jaren doorzet omdat steeds meer Zorg- en Welzijninstellingen onderdelen van de reguliere hulpverlening vervangen door online hulpverlening.

Feedback

Steeds meer reguliere instellingen uit de Zorg & Welzijnssector kiezen ervoor om hun cliënten via internet te begeleiden. Een aantal spreekkamergesprekken wordt ingeruild voor een online omgeving waarin cliënten opdrachten maken, een dagboek bijhouden en feedback krijgen van hun behandelaar. Nieuw is dat sinds kort ook mensen met een verstandelijke beperking hulp via internet krijgen. Frank Schalken van stichting E-hulp: “Het idee dat online hulpverlening alleen voor hoogopgeleiden is, is achterhaald. Mensen met een verstandelijke beperking zijn zeer actief op sociale netwerksites als Facebook en Hyves. Als je Facebook begrijpt, ben je ook geschikt voor online hulp.

Hulpstempel

Het Congres Online Hulp wordt voor het derde opeenvolgende jaar georganiseerd door stichting E-hulp.nl en Bohn Stafleu Van Loghum. Tijdens het congres lanceert het Trimbos-instituut het online hulpstempel, een keurmerk voor online psychologische en verslavingsbehandelingen. Cliënten vertellen er hoe de zorg verbeterd kan worden met behulp van internet.

WebTV

De tweede live WebTV uitzending op DigitaleZorgGids op 1 november om 20.30 staat volledig in het teken van mobile health in de online hulpverlening. Frank Schalken praat over cliëntervaringen, Saskia Timmer van het Leo Kannerhuis toont apps en Odille Smeets van het Trimbos instituut gaat in gesprek met Ruud Koolen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top