ACTUEEL

'Ziekenhuizen moeten niet-natuurlijke dood melden'

Ziekenhuizen moeten in alle gevallen een niet-natuurlijke dood melden. Hiervoor heeft officier van justitie Marjolein van Eijkelen zaterdag gepleit in het televisieprogramma NOVA.

Lijkschouwer inzetten

Volgens Van Eijkelen hebben ziekenhuizen vorig jaar in Nederland ongeveer honderd niet-natuurlijke sterfgevallen gemeld, maar dit hadden er ongeveer 1700 moeten zijn. Ze beroept zich op rapporten uit 2007, gemaakt door medisch specialisten, waaruit blijkt dat er elk jaar 1735 vermijdbare sterfgevallen zijn in Nederlandse ziekenhuizen. Een lijkschouwer moet deze gevallen onderzoeken, aldus Van Eijkelen. In de wet is het zo geregeld dat als een patiënt in een ziekenhuis onverwacht overlijdt, dit in alle gevallen via een lijkschouwer moet worden gemeld bij justitie.

Kanttekeningen KNMG

De artsenorganisatie KNMG kan zich niet vinden in het standpunt van officier van justitie Van Eijkelen. De organisatie vindt dat alleen gevallen onderzocht moeten worden waarbij de verdenking bestaat van moord, doodslag, mishandeling of dood door schuld. Onbedoelde medische fouten horen daar niet bij, aldus de KNMG. Als het zo is dat de jarenlange interpretatie van het begrip niet-natuurlijke dood is veranderd, dan had het Openbaar Ministerie dat moeten aankondigen, zegt de KNMG. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top