ACTUEEL

Achmea zal zich houden aan WNT

Achmea zal zich houden aan de Wet normering topinkomens (WNT) voor de beloning van de divisievoorzitter Zorg en Gezondheid. Dat stelt woordvoerder Stefan Kloet van het bedrijf na publicatie over de hoge beloning van Achmea bestuurders op Geen Stijl.

Geen Stijl plukte het remuneratierapport 2011 van de website van Achmea en nam daaruit de bezoldiging van de leden van de raad van bestuur over. Die verdienden in 2011 gemiddeld 980.000 euro, inclusief 300.000 euro pensioen. Dat loon viel echter niet voorzitter Roelof Konterman van de divisie Zorg en Gezondheid ten deel, verzekert woordvoerder Stefan Kloet. Voor hem gold in 2011 een beloning van maximaal 335.241 euro. Gezien het groepsresultaat van de verzekeraar werd geen variabele beloning (55 procent van het basisjaarsalaris) uitgekeerd.

Wet normering topinkomens

Woordvoerder Kloet stelt dat het bedrijf zich aan de Wet normering topinkomens zal houder als deze door de Eerste Kamer wordt aangenomen. “Wij conformeren ons aan die wet als die er is.” Kloet wil niet zeggen of dan alleen de bezoldiging van de divisievoorzitter Zorg en Gezondheid wordt aangepast, of dat de wetgeving ook een effect heeft voor de beloning van andere divisievoorzitters. De divisievoorzitters vallen allemaal in dezelfde salarisschaal: Achmeaband 1. 

5 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

31 oktober 2012

Op dit moment verwachten de meeste bestuurders dat de WNT niet zal worden gesteund door de PvdA Eerste Kamer leden (itt de Partij). Mocht de WNT tegen de verwachting in toch een meerderheid halen, dan zal deze wet bestreden worden in de rechtszaal. Als dat niet lukt, dan wordt de divisie Zorg en Gezondheid iets groter, bijvoorbeeld met levensverzekeringen. In dat geval valt Konterman niet meer onder de WNT. Dit loopt altijd goed af voor Roelof en zijn opvolgers.

Mr. R. M. Dalmijn

31 oktober 2012

Altijd goed om te lezen dat een organisatie zich aan de wet houdt. Dat schijnt overigens vrij gebruikelijk te zijn. Hoop niet dat Achmea door het expliciet benoemen van de WNT zich vrij voelt de andere wetten geheel of gedeeltelijk te negeren.

wansink

1 november 2012

Beetje vreemd bericht. Is de heer Konterman verzekeraar of "zorgbestuurder"?

Bij mijn weten worden zorgverzekeraars niet gerekend tot de publieke of semipublieke sector - al worden ze uit publieke middelen betaalt. Zij vallen onder regime 2 van de WNT (Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector). Dat wil zeggen: hun jaarsalaris mag de "balkenendenorm" flink overstijgen.

De Tweede Kamer wil zorgbestuurders onder regime 1 van de WNT laten vallen (balkenendenorm voor publieke en semipublieke instelingen). Of dat doorgaat, ligt aan de Eerste Kamer, die daar deze maand over beslist.

Corrigeer me aub als ik dit verkeerd samenvat.

wansink

1 november 2012

Excuses, het woordje "betaalt" in bovenstaande reactie hoort als "betaald" te worden geschreven en gelezen.

Anoniem

1 november 2012

Rob Dalmijn formuleert het mooi.

Top