ACTUEEL

Schippers gaat gevolgen zorgpremie bestuderen

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) gaat de komende tijd alle gevolgen bekijken van de komst van een inkomensafhankelijk zorgpremie zoals VVD en PvdA hebben afgesproken in het regeerakkoord. Het gaat dan om de consequenties voor onder meer de inkomens, de arbeidsmarkt en voor het hele zorgstelsel.

Minister VWS

Schippers zei dat vrijdag na afloop van haar gesprek met formateur Mark Rutte. Net als in het huidige demissionaire kabinet is VVD'er Schippers ook in de nieuwe coalitie met de PvdA minister van Volksgezondheid. Ze wil zo snel als verantwoord is met “een goede regeling” voor de zorgpremie naar buiten komen. “Het is ontzettend complex, omdat er heel veel regelingen in elkaar grijpen.”

Het nieuwe kabinet wil de verschillen tussen arm en rijk kleiner maken, maar volgens Schippers wil zowel VVD als PvdA voorkomen dat er “rare uitschieters” zijn bij de financiële gevolgen voor mensen.

Snel duidelijkheid

Ze zei de zorgen bij de VVD-achterban en andere burgers te begrijpen, gezien de jaren “van crisis en inleveren” die achter de rug zijn. “Als er dan berichten komen dat er in jouw huishouden een harde klap komt, dan ben je daar bezorgd over.” Burgers hebben er daarom in de ogen van Schippers recht op om zo snel mogelijk te weten wat de consequenties van een maatregel zijn.

Regeerakkoord

Schippers wees erop dat er in het regeerakkoord "een heleboel hele moeilijke maatregelen” zitten. “De komende 4 jaar zullen zwaar worden. Men heeft het wel eens over het pluche, maar het zal eerder een spijkerbed worden. Er zijn maatregelen die een enorme impact zullen hebben voor mensen.” (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank Conijn

3 november 2012

Wat merkwaardig aan het regeerakkoord is, totaal onbegrijpelijk zelfs, is dat vanaf 128.000 euro jaarinkomen men er per saldo (premieverhoging verdisconteerd met belastingverlaging) op vooruit gaat. Heeft men een jaarinkomen van 400.000 euro dan gaat men er zelfs per 700 euro netto per maand op vooruit!

Dit komt doordat de inkomensafhankelijke (voorheen nominale) premie wordt berekend over een inkomen tot twee maal modaal, maar de verlaging van de inkomstenbelasting over het hele inkomen genoten wordt.

Jan Willem Thissen

5 november 2012

Belangrijk lijkt mij de vraag of de voorstellen van Rutte II in de praktijk met zich mee brengt dat de concurrentie tussen verzekeraars en selectieve inkoop wegvalt. Kortom: is er sprake van een 'vermomde' stelselwijziging zoals Scheerders stelt? Interessante vraag is dan of dit bewust is gedaan (VVD heeft dit uitgeruild) door schippers/Rutte/Blok of dat dit per ongeluk is gebeurd (Schippers gaat dit nu onderzoeken suggereert dat zij verrast is of politiek dit liever anders ziet?). In het laatste geval zal van Rijn en Schippers dit gaan repareren neem ik aan. Schipers zit niet te wachten op stelselwijziging lijkt mij. Dit maakt haar ministerschap problematisch. Hoe gaat dit nu lopen?

Top