ACTUEEL

'Laat huisarts huidkanker behandelen'

Een groot deel van de huidkankerpatiënten zou in de toekomst volledig door de huisarts behandeld kunnen en moeten worden. Nu nog komt naar schatting meer dan 90 procent van de mensen met huidkanker bij de dermatoloog terecht, maar dat aantal moet drastisch omlaag. Dat zal bijzonder hoogleraar dermatologie Tamar Nijsten vrijdag betogen tijdens zijn intreerede aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

"In een derde tot de helft van de gevallen moet de huisarts een heel eind kunnen komen", denkt Nijsten. Vooral in de behandeling van de relatief eenvoudige vorm van huidkanker basaalcelcarcinoom kunnen huisartsen een belangrijke rol gaan vervullen. Dit soort huidkanker zaait meestal niet uit en mensen gaan er niet dood aan, maar de kankervlekjes moeten wel weggesneden worden, omdat ze anders voortwoekeren onder het huidoppervlak.

Dermatoloog

"Zeker als het om minder agressief groeiende huidkankers gaat op gemakkelijk te opereren plekken kan de huisarts dat zelf doen. Een kwaadaardig vlekje op het puntje van de neus kunnen dermatologen dan weer voor hun rekening nemen."

In hun opleiding krijgen huisartsen volgens Nijsten veel te weinig onderwijs in het diagnosticeren en behandelen van huidkanker. "Het aantal uren dat er aandacht aan besteed wordt, staat niet in verhouding tot de enorme omvang van het probleem." Maar ook aan de opleiding van dermatologen valt nog wat te verbeteren. Door meer aandacht te besteden aan chirurgische vaardigheden, kunnen onnodige verwijzingen naar chirurgen worden voorkomen.

Diagnose

Elk jaar krijgen volgens Nijsten ongeveer 80.000 mensen de diagnose huidkanker. "Die kunnen voor een groot deel door huisartsen behandeld worden. Niet elke astma-aanval eindigt bij de longarts en niet elke obesitaspatiënt komt terecht bij de endocrinoloog. Zo moet het ook gaan bij mensen met huidkanker. Die moeten niet langer automatisch allemaal bij dermatologen terechtkomen."

De behandeling van mensen met melanomen, ontaarde moedervlekken, hoort overigens wel door een specialist te gebeuren, vindt Nijsten. Dit soort huidkanker kan uitzaaien en mensen kunnen er dood aan gaan. (ANP)

10 Reacties

om een reactie achter te laten

B. Bruijn, huisarts

6 november 2012

Mooi idee, het zoveelste wat overgeheveld kan worden naar ons.

Maar ja, we mogen maar 2,5 % groeien en dat vangt nog niet eens op wat er in de huidige werkzaamheden aan groei zit.

Dus helaas, de overheid is weer eens penny wise and pound foolish. Ze leren het NOOIT.

Anoniem

6 november 2012

Vanuit het patiëntenperspectief twijfel ik aan bovenstaande. Niet elke patiënt zal even gerustgesteld zijn als zij door de huisarts worden behandeld. Zeker niet als er in de opleiding nog te weinig aandacht wordt besteed aan huidkanker.

Frank Conijn - www.gezondezorg.org

6 november 2012

Ik mis de twee basisvoorwaarden -- naast de financiering zoals dhr. Bruijn terecht opmerkt -- om dit plan te laten slagen:

1. De huisarts moet net zo bedreven zijn in het verwijderen van huidkanker als de dermatoloog. Ook qua esthetisch resultaat, en als het het gezicht of het decolleté betreft zou dat altijd door de dermatoloog gedaan mogen worden.
2. Het verwijderde weefsel zou altijd opgestuurd moeten worden naar de patholoog-anatoom om de diagnose van goedaardigheid te bevestigen.

Mitrasing, huisarts

6 november 2012

Per situatie dient een huisarts gewond dit goed af te wegen. Het is niet zo simpel en ook dermatologen verschillen in behandeling.

wansink

7 november 2012

Fraaie voorzet voor discussie.

De huisarts is er voor 'pluis, niet pluis'. Dus voor alles, inclusief de griepprik, de hoofdpijn, de eerste inschatting, de doorverwijzing en het afhoudwerk.

De professionele dermatoloog is de enige echte deskundige. Volgens het principe: hoe vaker hoe beter.

Punt is wel dat dermatologen in veel ziekenhuizen - neem het Haga in Den Haag - lange wachtlijsten hebben en overvolle spreekkamers.

Formeel mag een consult daat slechts vijf minuten duren.

Gevolg: geen grondige diagnose en snelle actie wordt afgeremd.

Van uitstel kan dan afstel komen, wat minder goed is voor de patient.

Alternatief: bezoek een gespecialiseerd diagnostisch centrum. Daar komen er gelukkig steeds meer van in Nederland.

wansink

7 november 2012

sorry, het woordje "daat" in vorige reactie moet uiteraard "daar" zijn.

Bart Brandenburg

7 november 2012

Advies: ga eens in Australië te rade.
Heb daar een poosje als huisarts gewerkt. De situatie die nu in Nederland wordt voorgesteld is daar al jarenlang dagelijkse praktijk. Situatie uiteraard niet helemaal vergelijkbaar, maar voldoende overeenkomsten om er van te kunnen leren.

Bart Brandenburg, arts
Medicinfo

wansink

7 november 2012

Beste Bart, Thx. Interessant. Goed voorbeeld. Maar bij mijn weten heeft de Australische huisarts een andere rol. Hij bestrijkt een veel groter gebied (gigantisch continent vergeleken bij postzegel Nederland). Zijn/haar positie bevindt zich - logischerwijs - ergens tussen die van de Nederlandse huisarts, anderhalvelijnszorg, (diagnostische centra) en de SEH van het ziekenhuis in. Als je jouw voorstel volgt, moeten Nederlandse huisartsen veel beter (gespecialiseerder) worden opgeleid. tenslotte: Komt huidkanker in Nederland wel zo vaak voor als in Australie?

Johan de Jonge

9 november 2012

Voor mij niet nieuw. Behandel al jaren in overleg met lokale dermatologen de romphuidbasaalcelca. zelf. Alleen gelaat stuur ik door. Een paar per maand zie ik al snel. Wachttijden van 10 weken? Zit een patiënt ook niet op te wachten. Opereer ze binnen paar dagen, controleer het snijvlak en spreek controleschema af. Hoe moeilijk is dat?

Jeannette

14 mei 2019

Absoluut niet altijd een goed idee! Mijn vorige huisarts herkende geen huidkanker, en heeft mij ruim 1 jaar laten lopen met een Basaalcelcarcinoom. Mijn huidige huisarts herkende het wel en binnenkort verwijdering hiervan. Ik moet er niet aan denken da huisartsen die niet eens een eenvoudige huidkanker herkennen dit gaan verwijderen!

Top