ACTUEEL

'Laat CPB alternatief zorgplan doorrekenen'

Het Centraal Planbureau (CPB) moet een alternatief doorrekenen voor het zorgplan uit het regeerakkoord. Dan wordt duidelijk dat er betere manieren zijn om de zorgpremie inkomensafhankelijk te maken en de zorgtoeslag af te schaffen. De ouderenbond ANBO heeft dat dinsdag bepleit in een brief aan de Tweede Kamer.

De ANBO toonde zich eerder voorstander van het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremie. Maar de organisatie vindt dat VVD en PvdA "een goed idee volkomen verziekt hebben". Ze wil een alternatief waarbij de zorgverzekeraars niet concurreren op de premie van de basisverzekering, maar op de kwaliteit van het zorgaanbod.

Draagkracht

De ANBO oppert om de huidige heffing te handhaven, maar het inkomensplafond waarover men premie betaalt te schrappen. Lage inkomens betalen dan minder, middeninkomens iets meer en hoge inkomens een zorgpremie naar draagkracht. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank Conijn

6 november 2012

Dat is inderdaad een beter idee. Nu komen de grootste lasten neer op de schouders van de middeninkomens i.p.v. van de hoge inkomens, wat volgens mij nooit de bedoeling kan zijn geweest. In ieder geval niet de bedoeling mag zijn geweest.

Top