ACTUEEL

ActiZ: tienduizenden zorgbanen op de tocht

Als gevolg van het regeerakkoord komen tienduizenden banen in de zorg op de tocht te staan. Dat stelt brancheorganisatie ActiZ. ActiZ wil snel met de vakbonden om de tafel om de gevolgen van het regeerakkoord te bespreken.

Het regeerakkoord voorziet ondermeer in een 'maatwerkvoorziening voor de laagste inkomens' die in de plaats moet komen van de aanspraak op huishoudelijke hulp binnen de Wmo.  Op deze maatwerkvoorziening wordt fors bezuinigd, stelt ActiZ. Van de oorspronkelijke 1,2 miljard euro blijft in 2015 nog zo'n 160 miljoen euro over. Dit betekent volgens ActiZ dat een kleine 60 duizend mensen hun baan als huishoudelijke hulp zullen verliezen. Ook duizenden alfahulpen, die in dienst zijn van cliënten, zullen hun werk kwijt raken.

Overheveling

Met het overhevelen van functies als begeleiding en persoonlijke verzorging naar de Wmo komen volgens ActiZ nog eens tienduizenden banen onder druk te staan. Het nieuwe kabinet heeft aan deze overheveling een korting van 25 procent gekoppeld.  Aan de overheveling van verpleging thuis van AWBZ naar Zorgverzekeringswet en het vervallen van de indicaties voor lichtere zorg is nog eens een korting van 5 procent gekoppeld.

Verschraling

ActiZ maakt zich grote zorgen over de kabinetsplannen. Niet alleen zullen tienduizenden zorgmedewerkers, merendeels vrouwen, hun baan verliezen, ook zal  volgens ActiZ de zorg verschralen en kunnen zorgorganisaties een instabiele toekomst tegemoet zien. De brancheorganisatie wil dan ook met de vakbonden om tafel om de sociale gevolgen van de plannen te bespreken.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top