Finance

Zorgverzekeraars beleggen miljarden in tabaksindustrie

Wereldwijd beleggen zorgverzekeraars miljarden in de tabaksindustrie. Het gaat hierbij vooral om Britse, Canadese en Amerikaanse zorgverzekeraars. Dat meldt Ziekenhuiskrant op basis van een artikel uit The New England Journal of Medicine.

Beleggingen vormen grondslag zorgverzekeraar

Zeven grote zorgverzekeraars uit Groot-Brittannië, Canada en Amerika beleggen voor meer dan 4,4 miljard dollar in de tabaksindustrie. De auteurs van het artikel brengen enige nuance aan door te stellen dat vrijwel ieder zorgsysteem alleen kan bestaan door via beleggingen inkomsten te genereren. Zorgverzekeraars hebben die inkomsten nodig om uitkeringen te financieren.
Uit het artikel wordt niet duidelijk of ook Nederlandse zorgverzekeraars een financieel belang in de tabaksindustrie hebben. Wel heeft de Nederlandse ING bank, die ook in overlijdensrisicoverzekeringen doet, volgens de auteurs bijna zeshonderd miljoen dollar aandelen in Philip Morris uitstaan.

 

Dubbele belangen

Ziekenhuiskrant wijst daarnaast nog op de Nederlandse overheid die roken wil gaan ontmoedigen. Als dit lukt, vallen de tabaksaccijnzen weg, wat de overheid financieel een  groot probleem oplevert.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top