ACTUEEL

'Inspectie ouderenzorg onvoldoende'

Het toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op de ouderenzorg is ondermaats. Dat zegt het consumentenprogramma MAX Meldpunt op basis van eigen onderzoek.

Meer toegezegd

De twintig inspectiemedewerkers die belast zijn met ouderenzorg zouden tot november 'slechts' honderd rapporten hebben uitgebracht, terwijl er vijf keer meer waren toegezegd. Bovendien liet de kwaliteit van de inspecties veel te wensen over. Ongeveer acht op de tien inspectiebezoeken werden aangekondigd.

Weinig middelen

Belangenorganisatie voor senioren ANBO stelt dat de inspectie te weinig middelen en capaciteit heeft voor goed toezicht. "Dat gezegd hebbende, de inspectie moet de beschikbare capaciteit wel zo inzetten dat inspectie daadwerkelijk iets oplevert. Ga onverwachts op bezoek en beperk je bij gesprekken niet tot de directeur en het management team. Praat met bewoners, hun kinderen en de medewerkers, zodat er echt een goed beeld van de zorginstelling ontstaat", aldus ANBO-directeur Liane den Haan in een reactie.

Externe onderzoeken

De IGZ schetst zelf overigens een ander beeld. In 2012 verwacht de inspectie 450 bezoeken af te leggen, tegen 300 in 2010. Ook het verwijt dat de kwaliteit van de bezoeken onvoldoende is, bestrijdt de inspectie. Later deze maand worden twee externe onderzoeken over het functioneren van de IGZ
gepubliceerd. Tot die tijd wil de inspectie niets zeggen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

8 november 2012

Het kan niet genoeg gezegd, de inspectie doet niet wat burgers van haar verwachten. Ja, ik weet dat dat ook niet de taak is, maar communiceer dat dan tenminste. Maak duidelijk wat IGZ allemaal niet doet, dan verwachten wij burgers dat ook niet. Dan ontstaat er ruimte voor een organisatie die wel de belangen van de patienten behartigd, en dan ontstaan er burgerinitiatieven om fouten van aanbieders te verzamelen en openbaar te maken. En dan zul je zien dat de zorgaanbieders ineens wel gaan lopen. De huidige situatie is de slechts denkbare.

Top