ACTUEEL

'Samenzwering tegen Longarts VUmc'

Longarts Rick Paul van het VUmc is vlak voor een operatie opzettelijk alleen gelaten door collega’s. Zo werd geprobeerd hem een fout te laten maken. Dit meldt dagblad de Telegraaf.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft hier een anonieme melding van gekregen. De IGZ bevestigt de melding tegenover de Telegraaf en zegt dat er gesprekken naar aanleiding van de melding worden gevoerd met het VUmc. Inhoudelijk wil de Inspectie niet reageren.

Patiëntveiligheid

Er wordt gesproken van een zeer verontrustend voorval omdat dit wijst op een strafbare samenzweringsoperatie om een arts te beschadigen. Ook de patiëntveiligheid was in het geding.

De longarts zou assisteren bij een middenrifoperatie in juni 2012. Vlak voor de opratie – de patient was al onder narcose – Liet de collega-arts weten dat hij er niet zou zijn. Paul overwoog om de operatie alsnog zelf uit te voeren, maar zag daar vanaf omdat het niet volgens protocol was en de operatie buiten zijn specialisme viel.

Sterfgeval

Vrijdag kwam naar buiten dat Het VUmc een sterfgeval op de longchirurgische afdeling uit augustus 2011 niet gemeld heeft aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Volgens deskundigen die radioprogramma Argos heeft geraadpleegd, had het ziekenhuis wel melding moeten maken van het incident.

Rick Paul is één van de artsen die naar de IGZ zijn gestapt om melding te maken van de misstanden op de afdeling longchirurgie van het VUmc. Het ziekenhuis staat sinds 21 augustus 2012 onder verscherpt toezicht.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

JPF

12 november 2012

Een storende onzorgvuldigheid in dit stuk: Rick Paul is niet longarts maar chirurg.

Top