ACTUEEL

Inspectie kraakt zorgvilla De Luchte in Lochem

Inspectie kraakt zorgvilla De Luchte in Lochem

De zorg voor de cliënten van zorgvilla De Luchte in Lochem schiet op een groot aantal terreinen ernstig tekort. Dat stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) na een onaangekondigd bezoek.

De directie krijgt een week om de meest urgente maatregelen te nemen. Uiterlijk 15 december 2012 moet de directie aan de inspectie hebben gemeld welke maatregelen ze heeft getroffen om alle geconstateerde misstanden op te lossen.

Geen inspraak

De inspectie heeft geconstateerd dat alle cliënten als onmondig worden behandeld. Zij hebben geen inspraak in hun zorgplan; dit wordt enkel met de familie van de cliënten besproken, ook als deze volledig wilsbekwaam zijn. Daarbij komt dat de buitendeuren van De Luchte permanent zijn afgesloten. Cliënten en hun bezoek kunnen het pand niet zelfstandig in of uit, enkle door tussenkomst van een personeelslid. De cliënten ervaren dat als een belemmering van hun sociaal leven, aldus de Inspectie, die eist dat de directie er per direct voor zorgt dat cliënten niet tegen hun wil achter gesloten deuren verblijven.

Andere tekortkomingen zijn er volgens het inspectierapport er op het gebied van medicijnverstrekking, brandveiligheid, maaltijdverstrekking, veiligheid in het algemeen en de aansturing van de medewerkers.

De inspectie kwam in actie na klachten van medewerkers over het in hun ogen slechte zorgklimaat in De Luchte. De zorgvilla verleent zorg aan veertien ouderen met geriatrische en lichamelijke problemen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top