ACTUEEL

‘PwC sloeg alarm bij Zonnehuizen’

PricewaterhouseCoopers heeft in 2009 de toenmalige top van zorginstelling Zonnehuizen in een vertrouwelijk rapport gewaarschuwd vanwege “ernstige risico’s voor de continuïteit”. Dit blijkt uit onderzoek van het NRC Handelsblad.

Volgens het NRC, dat het vertrouwelijke rapport in handen heeft, was de administratie bij Zonnehuizen een puinhoop. De instelling kwam in problemen door “veel te snelle groei, slechte informatiesystemen en zwak management”. Men kende de waarde van het vastgoed onvoldoende en er was niemand die een compleet overzicht had over de financiën.

Aanmaningen

Dat de top van de zorginstelling geen overzicht over de financien had, bleek ook uit het rapport van het ministerie van VWS dat onlangs gepresenteerd werd. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de zorgkantoren kregen niet dezelfde informatie van De Zonnehuizen over de financiële situatie. Daarbij verzuimde De Zonnehuizen in eerste instantie -ondanks aanmaningen- om het zorgkantoor een wekelijkse update van de financiële situatie te geven.

Zonnehuizen ging in december 2011 failliet, maar werd op 10 januari 2012 overgenomen door zorgondernemer Loek Winter en LSG Rentray.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

13 november 2012

reactie op zorgvisie.nl Wat hebben we aan accountants als die ‘ernstige risico’s voor de continuïteit’ vaststellen, maar het jaarverslag wel goedkeuren? De aacountant heeft vier opties: goedkeuren, afkeuren, oordeelonthouding of 'deels goedkeurend wegens bepaalde beperkingen'. Goedkeuren houdt in dat na intensieve controle is gebleken dat de cijfers een getrouw beeld geven van de werkelijkheid. Daarbij kan de accountant een waarschuwing afgeven omtrent de continuiteit (financiele gezondheid). In dit geval was er zoveel chaos dat goedkeuring niet aan de orde was. PwC heeft iets uit te leggen lijkt mij.

Top