ACTUEEL

Prijs afgesproken voor trombosemedicatie

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft een aanzienlijk bedrag van de prijs voor medicijnen voor trombosepatiënten af weten te onderhandelen. De fabrikanten van antistollingsmiddelen Pradaxa en Xarelto gaan hun medicijnen tot wel tientallen miljoenen euro's goedkoper leveren, zo heeft het ministerie dinsdag laten weten.

Schippers liet deze zomer weten zelf prijsafspraken te willen maken met fabrikanten. Ze zei dat na de ophef over de dure medicatie tegen de ziekten Pompe en Fabry. Die zijn volgens het College van Zorgverzekeringen (CVZ) erg duur, maar door het maken van afspraken zouden deze goedkoper op de markt kunnen worden gebracht.

Prijzig

Dat is nu ook het geval met de medicijnen voor trombosepatiënten. Ook die zijn volgens het CVZ prijzig: de kosten zouden jaarlijks kunnen oplopen tot wel 100 miljoen euro per jaar. Tegelijkertijd zijn de nieuwe middelen wel zeer aantrekkelijk voor patiënten, omdat zij dan niet of minder vaak naar de trombosedienst hoeven.

Betaalbaar

Schippers is tevreden met de prijsafspraken, die de kosten voor de samenleving volgens haar omlaag brengen. ,,Hierdoor kunnen we onze zorg ook in de toekomst betaalbaar houden'', stelt zij. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top