ACTUEEL

ViVa! Zorggroep verliest kort geding aanbesteding

ViVa! Zorggroep heeft het kort geding tegen de gemeenten Uitgeest, Heemskerk, Velsen en Beverwijk woensdagochtend verloren. De inzet was de onderbouwing van de basistarieven die de gemeente hanteert bij de aanbesteding van hulp bij het huishouden. De tarieven liggen volgens ViVa! onder de kostprijs van het personeel.

Vaststellen tarieven

ViVa! Zorggroep stelde dat de gemeenten niet volgens de juiste voorschriften tot de basistarieven zijn gekomen en dat deze onvoldoende onderbouwd zijn. De IJmondgemeenten hanteren een tarief van 18,50 euro per uur voor HbH1. ViVa! voerde onder meer aan dat wettelijk is bepaald dat de basistarieven moeten worden vastgesteld op basis van reële kostprijzen, uitgaande van de inzet van personeel tegen passende arbeidsvoorwaarden. Vakbond FNV heeft berekend dat het basistarief voor deze hulp 22,50 euro dient te zijn, voerde Viva! aan.

De rechter is van mening dat er geen vormvoorschriften bestaan voor de wijze waarop gemeenten de basistarieven vaststellen. Daarom heeft de rechter de gemeenten in het gelijk gesteld, schrijft de nieuwswebsite LOC.

Aanbestedingen

ViVa! Zorggroep is 'verbijsterd' over de uitspraak. Deze heeft tot gevolg dat Viva! zich niet inschrijft voor deze aanbestedingsronde. Viva! is de grootste aanbieder van thuiszorg in de IJmond en verliest op deze manier een grote klant. Bij de Viva thuiszorg werken ongeveer tweehonderd mensen.

Acht andere thuiszorgaanbieders kunnen wel de zorg leveren tegen het tarief dat de gemeenten hanteren.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Gijs

15 november 2012

De gemeenten hanteren de CAO VVT 2012-2013 voor het looncomponent, waarbij de 18,50 euro per uur van de IJmondgemeenten voor HbH1 nog aan de ''hoge'' kant is!

"Vakbond FNV heeft berekend dat het basistarief voor deze hulp 22,50 euro dient te zijn ......." snap je nu waarom mensen geen lid meer worden van de vakbond. Wanneer gaan de vakbondsbestuurders eens marktgericht denken / werken! Kom nu eindelijk eens uit die ivoren vakbonds toren.

Top