ACTUEEL

Catharina ziekenhuis wint Patiënt Veiligheid Award

Het Catharina Ziekenhuis heeft de Nationale Patiënt Veiligheid Award 2012 gewonnen. Het Eindhovense ziekenhuis kreeg de prijs voor een project gericht op het terugdringen van medicatiefouten.

Medicatie is een belangrijke oorzaak van vermijdbare schade in ziekenhuizen. Het Catharina Ziekenhuis heeft een systeem ontwikkeld waarmee in het hele ziekenhuis medicatieveiligheid goed in de gaten te houden is. Alle losse initiatieven zijn hierin geïntegreerd en worden regelmatig gecheckt en geëvalueerd. Omdat voor een integrale aanpak is gekozen, vinden er minder fouten plaats bij de overdracht tussen de verschillende afdelingen.

Nominaties

Naast het Catharina Ziekenhuis waren ook het Maasstad Ziekenhuis en de Isala klinieken uit Zwolle genomineerd. Isala klinieken in Zwolle kreeg de nominatie voor de manier waarop het ziekenhuis werkt aan de implementatie van het veiligheidsmanagementsysteem (VMS). Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam was genomineerd met een initiatief om nierschade te voorkomen  bij patiënten die een onderzoek met contrastvloeistof ondergaan.

Laatste award

De Nationale Patiëntveiligheid Award is een initiatief van de NVZ vereniging van ziekenhuizen, Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), Orde van Medisch Specialisten en Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN).  De Patiënt Veiligheid Award 2012 werd op donderdag 15 november uitgereikt tijdens het slotcongres van het VMS Veiligheidsprogramma in Rotterdam. Het is de laatste Award omdat het VMS Veiligheidsprogramma na een looptijd van vijf stopt.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

zwanikken

19 november 2012

Van harte gefeliciteerd

Top