ACTUEEL

Sorgdrager klaar met onderzoek naar Inspectie

Voormalig D66-minister Winnie Sorgdrager is klaar met haar onderzoek naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Ze keek naar de afhandeling van 25 complexe dossiers door de inspectie, zoals bijvoorbeeld de problemen met de Franse PIP-borstimplantaten.

Bevindingen

Sorgdrager presenteert haar bevindingen maandagmiddag. Ook Koos van der Steenhoven brengt dan de resultaten van zijn onderzoek naar buiten. Hij keek of de IGZ in staat is in de toekomst goed toezicht te houden.

Vermeende misstanden

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil met het onderzoek de onderste steen boven krijgen over vermeende misstanden bij de inspectie. De IGZ kwam veelvuldig negatief in het nieuws, onder meer omdat dossiers traag zouden worden afgehandeld en omdat de dienst niet klantvriendelijk te werk zou gaan.

Vertrouwen

Schippers hoopt dat na het onderzoek het vertrouwen in de dienst kan worden hersteld. Eerder stelde ze al dat geld mogelijk een van de oorzaken is. Er wordt meer en meer verwacht van de IGZ en het aantal meldingen stijgt, terwijl het budget daalt. De minister gaf daarom al 10 miljoen euro extra aan de dienst en sloot niet uit dat er nog eens geld naartoe moet. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

16 november 2012

Verbetering van IGZ vereist twee stappen:
1. IGZ moet worden losgemaakt van VWS en onafhankelijk worden (financieel en de benoeming van de leiding)
2. Een heldere communicatie van de opdracht van IGZ (uitleggen waar IGZ niet verantwoordelijk voor is).

Als stap 2 goed wordt uitgevoerd dan ontstaat er ruimte voor een ander instituut dat wel opkomt voor de belangen van patienten.

Beide stappen zijn voor de minister onaantrekkelijk en moeten haar dus worden opgedrongen. Dat zal niet gebeuren, dus het IGZ blijft wat is: een chronisch teleurstellend doekje voor het bloeden.

Top