ACTUEEL

‘Vertrouwen is een randvoorwaarde in de zorg’

Vertrouwen is een essentiële randvoorwaarde is om effectief ondernemerschap te kunnen uitoefenen in de zorg. In de zorg moet je het samen doen en je kan het alleen maar samen doen, als je vertrouwen hebt in elkaar. Dit zegt Marcel Joachimsthal, algemeen directeur GlaxoSmithKline (GSK) in gesprek met Skipr.

In de zorg heerst veel wantrouwen bij zorgaanbieders, patiënten, zorgverzekeraars en ook bij farmaceutische bedrijven. Dit werkt contraproductief volgens Joachimsthal.  “Als je wilt co-creëren en als je de zorg wilt veranderen in dit land, dan zal je vertrouwen moeten hebben in elkaar. Je zal elkaars agenda moeten snappen, je zal ook de zorgen en de angsten van de ander moeten snappen als je dingen wilt veranderen. En als je daar goed inzicht in hebt, dan bouw je vertrouwen.”

Patiënt centraal

Joachimsthal stelt dat GSK in Nederland probeert vertrouwen te winnen door samen te werken met de patiënt. “In Nederland willen we de gezondheidswinst aantonen bij patiënten en dus ook de patiënt meer centraal zetten. Dat betekent ook bij onze initiatieven dat we de patiënt vroegtijdiger betrekken om die zorg te optimaliseren. We willen dat dit vanaf het onderzoek naar geneesmiddelen tot aan de voorlichting als de middelen op de markt zijn, centraal staat.” Vertrouwen is daar wat Joachimsthal betreft een randvoorwaarde in. “Zonder vertrouwen kan je samen niet bouwen.”

Bekijk hier het hele interview van Skipr met Marcel Joachimsthal:

Vertrouwen is het thema van het Skipr 99 event. Op woensdag 12 december 2012 vindt voor de vijfde keer het Skipr 99 event plaats. Ditmaal in het Koetshuis van Nyenrode Business Universiteit, te Breukelen. U kunt hierbij aanwezig zijn. Ga naar www.skipr.nl/event2012 en meld u aan.

Op 12-12-'12 wordt de vijfde editie van de Skipr 99 bekend gemaakt. Voor het eerst stellen we ook een interactieve spiegellijst samen: de Skipr99X. Deze lijst is rechtstreeks gebaseerd op het oordeel van de lezers. U kunt hiervoor nog stemmen. Ga naar het stemformulier.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Koolen

20 november 2012

Onderwerp vertrouwen is belangrijk thema. Vertrouwen is van belang voor investeringen zorgondernemers voor langere termijn. Momenteel veel wisselingen in vergoeding medicijnen, hulpmiddelen en bv paramedische zorg . Politiek en zorgverzekeraars zijn daar niet duidelijk in. Veel verwachtingen, weinig bieden. Gepast gebruik van zorgaanbieders en zorgvragers mag echter gecontroleerd worden. Ook zorgverzekeraars dienen zich aan regels te houden.Niets menselijks is ons allen vreemd. Vertrouwen is goed, controle is beter.

Top