ACTUEEL

Sorgdrager: organisatie IGZ moet op de schop

Sorgdrager: organisatie IGZ moet op de schop

De top van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) moet kleiner, op de vloer moeten er ongeveer 50 werknemers bij en de regiokantoren in het land moeten dicht. Inspecteurs moeten minder tijd besteden aan het uitgebreid rapporteren en moeten vaker onaangekondigde inspectiebezoeken uitvoeren.

Meldpunt klachten

Ook moet er een meldpunt komen waar iedereen terecht kan met klachten. Dat meldpunt ziet erop toe dat de klacht goed afgehandeld wordt door de juiste instantie: de zorgaanbieder zelf of de inspectie. Dat zijn de adviezen van oud-minister Winnie Sorgdrager en onderzoeker Koos van der Steenhoven, die onderzoek deden naar de manier waarop de inspectie klachten afhandelt. Ze presenteerden hun bevindingen en adviezen maandag aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid.

Verbeteringen

Uit de onderzoeken bleek verder dat de IGZ te lang doet over de afhandeling van klachten. Ook is er geen speciale aanpak voor zeer ingewikkelde dossiers. Het ICT-systeem dat de inspectie gebruikt moet ook flink worden verbeterd.

Doorlooptijd

Tussen 2005 en 2012 duurde het gemiddeld 200 dagen om een dossier af te ronden. Volgens Sorgdrager was het geen uitzondering dat de inspectie meer dan een jaar deed over het afsluiten van een dossier. Inmiddels heeft de inspectie de doorlooptijd terug weten te brengen naar 125 dagen, staat in het rapport.

Verwachtingen

Ook zijn de verwachtingen van burgers van de inspectie niet juist. Mensen gaan er vanuit dat de dienst een klacht in behandeling zal nemen, terwijl zij in realiteit vaak worden doorverwezen naar een klachtencommissie van de betrokken zorginstelling. De IGZ gebruikt de meldingen echter enkel als signaal. Daarover moet beter worden gecommuniceerd met klagende burgers.

Wetgeving aanpassen

Verder moet er wat de onderzoekers betreft één wet komen waarin het toezicht van de IGZ wordt geregeld. Nu zijn de afspraken verdeeld over 25 wetten. Daardoor moeten zelfs experts soms zoeken om duidelijkheid te krijgen over de taken en bevoegdheden van de inspectie.

De rapporten van Sorgdrager en Van der Steenhoven sluiten achteraan een lange rij van rapporten en adviezen. Die zijn steeds door de inspectie en de politiek omarmd. "Maar de uitvoering stokte steeds", aldus Van der Steenhoven. Sommige adviezen uit de vorige rapporten zijn daarom ook nu weer overgenomen. Hij ziet een mooie taak weggelegd voor de nieuwe inspecteur-generaal van de IGZ, Ronnie van Diemen-Steenvoorde, die op 1 december aan het werk gaat en die volgens hem "van wanten weet".

Reactie

De IGZ wil geen reactie geven op de conclusies van oud-minister Winnie Sorgdrager en onderzoeker Koos van der Steenhoven, laat een woordvoerster van de IGZ weten. De onderzoeksuitkomsten worden maandag om 13:00 uur aan minister Schippers van VWS gepresenteerd en zij is ook degene die opdracht had gegeven tot het onderzoek. De minister is verantwoordelijk voor de IGZ en de inspectie laat een reactie daarom over aan de minister, aldus de woordvoerster van de IGZ.  (ANP / Skipr)

8 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

19 november 2012

de nieuw aan te stellen inspecteurs zijn hopelijk wel wat professioneler dan de huidigen die niet zonder leedvermaak ziekenhuis Dokkum te kakken zet op een symposium. hoort nietzuzuk4af

Anoniem

19 november 2012

Verzoek aan SKIPR-redactie: Kunnen jullie een bericht opnemen waarin de formulering van de opdracht staat vermeld? Een groot deel van de lezers vragen zich nu af welke opdracht Sorgdrager heeft meegekregen.

Anoniem

19 november 2012

Het onderzoek werd mede uitgevoerd door Koos van der Steenhoven van de Algemene Bestuursdienst (ABD). Deze dienst is grotendeels verantwoordelijk voor de invulling van de poppetjes. En juist daar lijkt het fout te gaan. De ABD kiest geen onafhankelijke inhoudelijk sterke leiders, maar loyale volgzame types. Het volk vraagt om leiders zoals prof.dr.mr. Alex Brenninkmeijer, en het ABD ziet zijn benoeming juist als een van haar grootste missers. Het ABD is deel van het probleem, en had geen onderzoeker mogen leveren.

E.Kriek

19 november 2012

Jammer. Ik had altijd zo een vertrouwen in Gerrit van der Wal, met zijn fraaie vlinderdas.
Als dit soort, bij leven al legendarische, personen als Butterfly Gerrit zo hard worden aangepakt, waar gaat het dan heen met onze maatschappij?

Anoniem

20 november 2012

Ook moet de inspectie Jeugdzorg eens daar de Jeugdzorg schop onder de kont geven ovr hun handelingen, want ik neem het heel kwalijk dat Inspectie Jeugdzrg zelf niks doet met de klachten en meldingen over zeer ernstige zaken !!! Er zijn duizenden ernstige meldingen wat betreft ernstige seksuele misbruik bij kinderen onder de Jeugdzorg, maar dat gaat ook in het doofpot ! Er zijn meerdere klachten-bureaus en meldpunten maar wanneer worden de klachten nou echt serieus genomen??? Wanneer worden de kinderen hieruit geholpen?? Zij zijn de dupe geworden door de overheid zelf helaas ! >:-(

van den Wittenboer

20 november 2012

rapport sorgdrager IGZ.

De overheid kan keer op keer rapporten laten opstellen: "alles moet beter", en heimelijk hierna de status quo handhaven.Hier kopen de burgers niets voor.Het hoofdpunt is,dat het systeem monopolitiek werkt.De gevestigde orde van multinationals werken samen met de elite van de overheid.Het systeem is daarom niet voor de burger,en is niet objectief.Burgers maken geen enkele kans bij de rechter tegen deze samenwerkingsstrategen.

Anoniem

21 november 2012

Hoe kan mevr. Sorgdrager nou objectief oordelen over de IGZ terwijl zij een toezichthoudende bestuursfunctie heeft bij het LUMC, een ziekenhuis met een zeer slechte reputatie qua patiëntveiligheid en transparantie. Dit ziekenhuis heeft de gewoonte om fouten niet eens bij de IGZ te melden en daardoor een doofpot heeft die nauwelijks in het gebouw past. Recent heeft het LUMC een fout van 80 jaar geleden pas erkent, dus mevr. Sorgdrager kan zich beter bezighouden met de klachtafhandeling in het eigen ziekenhuis.

van den Wittenboer

22 november 2012

Uit het rapport van Sorgdrager IGZ,kan men lezen dat het om incidenten gaat.Maar men zou wel beter moeten gaan werken.Volgens Wittenboer zijn het geen incidenten,maar is duidelijk sprake van samenvloeien activiteiten van misdaadpraktijk tegen de burgers.(Lees Dr Rath) boek over de Europese Unie en de farmaceutische vertakkingen.De rapporten door de overheid zijn schijnrapporten.

http://criminal-database.page.tl

Top