ACTUEEL

‘Zorgmedewerkers zijn negatief imago beu’

Talloze zorgprofessionals en cliënten herkennen zich niet langer in de karikatuur die door buitenstaanders van het zorglandschap wordt geschetst. Dit blijkt uit de publicatie “Zoek het dichtbij” van Willem Wansink.

De care verandert

Medewerkers en bestuurders in de langdurige zorg zijn het negatieve imago beu dat er van hun sector bestaat. Hun werk doet ertoe, vertellen zij aan publicist  en zorgexpert Willem Wansink. In vijf reportages schetst hij hoe de care langzaam maar zeker verandert. “Ik moet ziende blind zijn geweest. Maar ik trof meer aan dan het geijkte vooroordeel.”

In voor zorg!

De instellingen die hij bezocht, werden ondersteund door In voor zorg!. Dat is het veranderingsproject van Vilans, het kenniscentrum van de langdurende zorg. In dit project draait alles om de externe coach. Deze coach brengt nieuwe zienswijzen in en leert bestuurders en medewerkers anders te kijken, anders te werken en betere zorg te verlenen aan cliënten.

Resultaten

De resultaten zijn opvallend, constateert Wansink in zijn publicatie. Cliënten krijgen meer regie. Ze worden sneller geholpen zelfstandig te wonen. Kleinere teams organiseren zichzelf, iedereen heeft meer verantwoordelijkheid. En er worden organisatiemodellen ingevoerd waarmee tijdens de overdracht zelfs vele uren kunnen worden ingelopen.  In voor zorg! begon in 2009. Inmiddels doen honderden instellingen in de care eraan mee.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Jaap van den Heuvel

21 november 2012

Goed initiatief Willem! Het is mooi en dankbaar werk, maar iets meer waardering voor de zorgverleners kan geen kwaad.

Top