ACTUEEL

Straf belagers hulpverleners is lager dan richtlijn

Straf belagers hulpverleners is lager dan richtlijn

Mensen die politieagenten, ambulancepersoneel en anderen met een publieke functie een klap geven, blijken een hogere straf te krijgen dan bij geweld tegen ‘gewone’ mensen. De hoogte van de opgelegde straf bedraagt in beide gevallen gemiddeld 90 procent van de eis. Toch zijn de strafeisen voor geweld tegen hulpverleners nog beduidend lager dan voorgeschreven in de richtlijn hierover.

Rapport

Dat blijkt uit een woensdag verschenen rapport, dat is uitgevoerd op verzoek van de minister van Veiligheid en Justitie, in opdracht van de Raad voor de rechtspraak, door instituut Intervict van de Universiteit van Tilburg. Dat liet de Raad voor de rechtspraak woensdag weten.

Lager dan richtlijn

Opvallend is, zo stelt de Raad voor de rechtspraak, dat de officier van justitie in zaken waarbij publieke functionarissen slachtoffer zijn weliswaar hoger eist dan in zaken met ‘gewone’ slachtoffers, maar beduidend lager dan de richtlijn sinds begin 2011 voorschrijft. In geval van ‘gewone’ slachtoffers volgt de officier van justitie wel overwegend de richtlijn. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top