ACTUEEL

'Intensief overleg huisarts-specialist verbetert zorg'

Intensiever overleg tussen huisarts en specialist vermindert het aantal verwijzingen, voorkomt onnodige behandelingen en dringt de zorgkosten terug. Dit zegt prof. dr. Chris van Weel, die vrijdag 30 november afscheid neemt als hoogleraar Huisartsgeneeskunde bij het UMC St Radboud.

Het contact tussen huisarts en specialist beperkt zich echter meestal tot verwijs- en ontslagbrieven.Bij persoonlijk overleg komt het beste uit twee werelden samen, betoogt Van Weel. “Specialisten brengen hun vakkennis in, terwijl de huisarts de patiënt en zijn achtergrond kent, en een vertrouwensband heeft. Daar kan een specialist van profiteren. De ervaring leert dat wanneer specialisten meer weten van de patiënt, ze minder doen, en wat ze doen veel gerichter en effectiever is.” Omgekeerd verwijzen huisartsen na overleg met een specialist patiënten minder vaak door.

Videotechnologie

Dankzij moderne videotechnologie is een gezamenlijk spreekuur met de huisarts en specialist technisch goed te realiseren. ‘In ons zogenaamde Health Bridge-project kunnen huisarts en patiënt via een beveiligde videoverbinding overleggen met specialisten in het ziekenhuis. Deze technieken worden alleen maar beter en goedkoper.’

De filosofie van geïntegreerde academische- en eerstelijnszorg en welzijn, is ook de basis van het onlangs geopende gezondheidscentrum Thermion in Nijmegen-Noord. Daarin werkt het UMC St Radboud nauw samen met uiteenlopende zorg- en hulpverleners uit de eerste lijn en de welzijnssector.

Symposium

Het programma van het symposium Health care beyond medicine: the changing role of the academia is te vinden op www.koplopers.org. Het symposium vindt plaats op vrijdag 30 november in Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen. Het begint om 09.00 uur. De afscheidsrede van prof. Van Weel, getiteld “Atlas, hoeder van de disciplines; een analyse van de effectiviteit van ‘primary care’” begint om 16.00 uur.

De afdeling Eerstelijnsgeneeskunde presenteert onder andere haar Koploperprogramma, waarin de genoemde onderwerpen aan de orde komen: de verbinding van eerste en tweede lijn via regionale netwerken, de verbinding van zorg en welzijn op wijkniveau, de samenwerking tussen professionals en het belang van preventie.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top