ACTUEEL

'Patiënten Laser Surgery lopen acuut gevaar'

De veiligheid en gezondheid van patiënten van privékliniek Laser Surgery in Haarlem loopt acuut gevaar. Daarom moet de kliniek op bevel van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) per direct dicht. Bij een onaangekondigd bezoek van de inspectie bleek dat de bestuurder van de kliniek de afspraken toch weer niet nakwam.

De kliniek moest in augustus van dit jaar ook al dicht omdat er toen ook gevaar was voor de patiënten. Er werd niet voldaan aan de voorwaarden voor verantwoorde zorg. In eerste instantie leek de kliniek verbeteringen te hebben doorgevoerd en mochten de deuren weer open.

Niet deskundig

De inspectie heeft onder andere vastgesteld dat meerdere personen in de kliniek activiteiten verrichten waarvoor ze niet deskundig, bekwaam of bevoegd zijn. Laser Surgery komt volgens de inspectie de toezegging niet na om alleen patiënten zonder verhoogd risico te behandelen. Ook de toezegging om uitsluitend onder lokale verdoving te behandelen wordt niet nagekomen.

Laser Surgery mag nu op geen enkele locatie in Nederland patiënten behandelen of laten behandelen, zo besloot de IGZ. Dit bevel geldt voor een week en kan eventueel verlengd worden.

Destructief

In een reactie laat de kliniek weten de maatregel van de IGZ "destructief, disproportioneel en onbehoorlijk" te vinden. "Het is laakbaar hoe de IGZ omgaat met zorgverleners, interpreteert en zienswijzen negeert", zo staat in een schriftelijke reactie. Hoewel de kliniek toegeeft dat er - ook na de tijdelijke sluiting deze zomer - fouten zijn gemaakt, wordt de maatregel als veel te zwaar gezien.

Ontslag

De bestuurder heeft volgens Laser Surgery afgelopen weekend ontslag aangevraagd bij de aandeelhouders. "Dit is gedaan om verantwoordelijkheid te nemen voor de ontstane problemen en schade. Inmiddels is een interim-bestuurder met voldoende medische achtergrond aangesteld", schrijft Laser Surgery. "Een bevel zoals nu is uitgevaardigd is onwenselijk en onnodig."

Cosmetische ingrepen

Laser Surgery is een privékliniek waar cosmetische ingrepen worden gedaan zoals liposuctie, ooglidcorrecties, schaamlipcorrecties en haartransplantaties. (ANP/Skipr)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top