ACTUEEL

Poli Ruwaard dicht, 130 patiënten wijken uit

Het is onduidelijk hoe lang de poliklinieken cardiologie op vier locaties van het in opspraak geraakte Ruwaard van Putten Ziekenhuis dicht moeten blijven. Duidelijk is wel dat alle afspraken tot en met 1 december, het gaat om 130 mensen in totaal, zijn afgezegd of uitgesteld. Patiënten kunnen er zelf voor kiezen om naar een ander ziekenhuis in de regio te gaan.

"De patiënten zijn telefonisch op de hoogte gesteld. Als blijkt dat er sprake is van een verhoogd risico, dan kunnen ze terecht bij een ander ziekenhuis in de regio", vertelt een woordvoerster van het ziekenhuis.

Controleafspraak

Het gaat om mensen die een controleafspraak hadden. Zij kunnen ervoor kiezen om op een later moment naar het Ruwaard Ziekenhuis te gaan, hoewel het niet duidelijk is wanneer de poliklinieken in Spijkenisse, Hellevoetsluis, Rozenburg en Hoogvliet weer opengaan. Ook kunnen ze naar een ander ziekenhuis, maar daar bestaan regelmatig wachtlijsten voor de afdeling cardiologie.

Sterftecijfer

Bij het Ruwaard van Putten Ziekenhuis zijn mogelijk mensen overleden door fouten van cardiologen. De zaak kwam aan het rollen toen bleek dat het sterftecijfer over 2010 in het ziekenhuis beduidend hoger lag dan het landelijke gemiddelde. Tientallen sterfgevallen worden momenteel onderzocht. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft verscherpt toezicht ingesteld. Vorige week werd al de afdeling cardiologie gesloten; de polikliniek cardiologie is sinds dinsdag ook tijdelijk dicht.

Verwijtbaar

Inmiddels hebben enkele tientallen mensen zich gemeld bij stichting Hartpatiënten Nederland met vragen over het ziekenhuis. Vijf van hen hebben inmiddels contact gehad met een letselschadeadvocaat. Die gaat verder onderzoeken of er door het ziekenhuis verwijtbaar is gehandeld. "De mensen die zich bij ons hebben gemeld, vermoeden dat er medicatiefouten bij ze zijn gemaakt", aldus advocaat Rob Vermeeren. Er zijn nog geen klachten of claims ingediend. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Mr Sophie Hankes vz SIN-NL en IEU-Alliance

21 november 2012

Waar blijft actie van het Openbaar Ministerie?
Waar wacht Mevrouw Mr. van Eykelen, afd. medische zaken O.M te Rotterdam op?

Top