ACTUEEL

IGZ wist al langer van problemen Ruwaard

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) was al langer op de hoogte van misstanden in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse. Cardiologen gaven de toestand van patiënten die er slecht aan toe waren, doorgaans niet goed door aan de arts-assistent die die avond of nacht dienst had.

Communicatie

De cardiologen communiceerden ook niet goed over de verleende zorg en over complicaties. Dat bleek in september al tijdens een onaangekondigd inspectiebezoek. Voor hartaanvallen kwamen de cardiologen, als ze oproepdienst hadden, vaak niet naar het ziekenhuis. Ze lieten de patiënten door de dienstdoende arts-assistenten overplaatsen naar een ander ziekenhuis als dat nodig was.

Maatregelen

De IGZ nam echter pas vorige week maatregelen, toen ze de resultaten van een rapport over sterfgevallen op de afdeling cardiologie in 2010 onder ogen kreeg. Toen is de afdeling per direct gesloten. De cardiologen bleven wel nog werken in de poliklinieken. Maar ook dat vindt de inspectie onverantwoord: donderdag maakte ze bekend dat de leden van de maatschap cardiologie van het ziekenhuis per direct niet meer mogen werken.

Accuut gevaar patiëntveiligheid

Uit het rapport uit 2010 bleek dat er veel fouten zijn gemaakt voor, tijdens en na de behandeling. Daardoor zijn mogelijk vermijdbare bijwerkingen opgetreden. De IGZ onderschrijft de bevindingen uit dit rapport en spreekt nu van een acuut en ernstig gevaar voor de patiëntveiligheid.

Het Ruwaard van Putten ziekenhuis heeft inmiddels ook besloten onderzoek te laten doen naar patiëntendossiers uit 2009, 2011 en 2012. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

22 november 2012

De timing kwam het IGZ wel goed uit. Nu is er minder aandacht voor de rapporten over het functioneren van IGZ zelf.

Anoniem

23 november 2012

Heb alle publicaties over dit onderwerp gelezen.
Alles wat er in die publicaties staat gebeurt ook in andere praktijken cardiologie. Die werken ook met gespecialiseerde verpleegkundigen, met echografisten, met arts assistenten, zien ecg's op afstand en behandelen op afstand volgens protocollen, hun patienten worden ook overgeplaatst door anesthesiologen en MICU teams zonder dat ze in huis komen, er worden medicatie opdrachten gegeven vanuit huis en ze dienen allemaal inderdaad regelmatig op een onjuiste manier sedatie toe ( dat doen overigens ook andere specialisten). Er wordt flink ingehakt op hard werkende specialisten zonder dat men de juiste info heeft.
Ben benieuwd naar de details en houdt mijn mening voor me tot ik die ken, de rest zou dat ook moeten doen.
Maar "ramptoeristisch" als we zijn aangelegd kunnen we het niet laten.......
Ben benieuwd hoe de IGZ zijn onderbouwing gaat leveren

van den Hoek

25 november 2012

@ anoniem 2,
Ik kan het eens zijn met uw conclusie eerst de zaken af te wachten alvorens te oordelen, maar in feite bent ook U al aan het oordelen door te stellen dat het elders in Nederland het er op het gebied van de cardiologische zorg net zo aan toe gaat. Hoe kunt u dat weten, tenzij u zelf inzicht heeft over de gang van zaken in het Ruwaard ziekenhuis aangaande deze vakgroep.

Top