ACTUEEL

NMa: Scheper-Bethesda en Refaja mogen fuseren

NMa: Scheper-Bethesda en Refaja mogen fuseren

Stichting Scheper-Bethesda ziekenhuis, onderdeel van Zorggroep Leveste Middenveld en Stichting Christelijk Ziekenhuis Refaja in de provincie Groningen mogen fuseren van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). De concentratie heeft geen belangrijke negatieve effecten voor de concurrentie, aldus de toezichthouder.

Er blijven volgens de NMa voldoende andere ziekenhuizen over waar patiënten naar toe kunnen gaan als zij niet tevreden zijn over het aanbod van Scheper-Bethesda ziekenhuis en Ziekenhuis Refaja.

Concurrentie

Bij het onderzoek naar het effect van de concentratie heeft de NMa onder meer reistijden en patiëntstromen in kaart gebracht en vragen gesteld aan concurrerende ziekenhuizen en de grootste zorgverzekeraars in de regio. Na de fusie blijven er voldoende ziekenhuizen over die concurrentiedruk kunnen uitoefenen op de beoogde fusiepartners, is het beeld dat de NMa hieruit heeft verkregen.

Eerdere pogingen

Het is niet de eerste poging tot samenwerking van het Refaja Ziekenhuis. In december 2010 werd bekend dat het Ommelander Ziekenhuis en het Refaja intensief wilden gaan samenwerken. Deze samenwerking, die uiteindelijk tot een fusie moest leiden, werd in september 2011 afgeblazen naar aanleiding van een bericht van de vereniging van Nederlandse chirurgen dat het verzorgingsgebied van een ziekenhuis 300 duizend inwoners moet hebben. Het nieuwe Oost-Groninger ziekenhuis zou hier niet aan voldoen.

Ook Zorggroep Leveste Middenveld heeft al eerder onderzoek gedaan naar mogelijke fusies. In november 2011 kwam naar buiten dat Leveste het Scheper ziekenhuis in Emmen en ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen wilde laten fuseren. Beide ziekenhuizen zijn onderdeel van de zorggroep.

Ziekenhuiszorg

Het Scheper-Bethesda ziekenhuis biedt algemene ziekenhuiszorg en topzorg aan met name in de provincie Drenthe en ook in Overijssel. Het Refaja Ziekenhuis biedt algemene ziekenhuiszorg aan met name in de provincie Groningen en ook in Drenthe. De NMa heeft zoals gebruikelijk bij haar onderzoek de Nederlandse Zorgautoriteit geraadpleegd. Het fusiebesluit wordt zo spoedig mogelijk gepubliceerd op www.nma.nl.

Geen overname

De NMa berichtte in september dat Zorggroep Leveste Middenveld het Ziekenhuis Refaja wilde overnemen. Van overnemen is geen sprake, dat bleek een foutje van de NMa.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

25 november 2012

Is dit nou een officieel einde van de introductie van marktwerking in de zorg? Dit moeten we vieren.

Anoniem

26 november 2012

Als de overheid nu doorpakt en maatregelen introduceert om meer grip te krijgen op de sector, dan is marktwerking echt dood. Ik heb nu nog het gevoel dat de NMa deze beslissingen met tegenzin maakt, vooral omdat ze onvoldoende tegenargumenten kunnen bedenken.

Top