ACTUEEL

Kabinet: sigaretten kopen pas vanaf 18 jaar

De leeftijd waarop jongeren sigaretten of shag mogen kopen gaat omhoog van 16 naar 18 jaar. Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met een voorstel daarvoor van staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid. Het wetsvoorstel gaat nu zo snel mogelijk naar de Tweede Kamer, zei Van Rijn vrijdag na de wekelijkse ministerraad.

Vorige week pleitte de tabaksbranche er zelf voor om de leeftijd te verhogen naar 18.

Regeerakkoord

De regeringspartijen VVD en PvdA hadden in het regeerakkoord al opgenomen om de alcoholleeftijd met 2 jaar te verhogen, eveneens naar 18, omdat onderzoek aantoont dat dat een effectief middel is om schadelijk gebruik door jongeren tegen te gaan. Volgens de tabaksfabrikanten gaat die redenering ook op voor een verhoging van de minimumleeftijd voor de verkoop van tabaksproducten.

Van Rijn zei dat de hele ministerraad enthousiast reageerde op zijn voorstel. Hij zei dat het belangrijk is een norm te stellen, die scholen en ouders helpt om het roken onder de jeugd tegen te gaan. De staatssecretaris erkende dat bij zo'n norm altijd vragen opkomen over de handhaving ervan.

Schoolplein

Ook vicepremier Lodewijk Asscher toonde zich blij met het besluit. Asscher stelde dat de meeste jongeren die beginnen met roken dat rond hun 15e doen, na het 18e levensjaar is dat volgens hem minder. Hij gaf verder het voorbeeld dat op schoolpleinen jongeren vanaf 16 jaar mogen roken. "We vinden het een goede zaak om dat te gaan verbieden", zei hij. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank Conijn - www.gezondezorg.org

23 november 2012

Op zich een goede maatregel, maar het is makkelijk te omzeilen door oudere vrienden en vriendinnen. Er zou dan ook tegelijkertijd een rookverbod in en op de terreinen van middelbare scholen moeten komen, rookruimten voor personeel uitgezonderd. Daar verblijven jongeren een groot deel van de dag.

vd Hoek

26 november 2012

Ben het met F. Conijn eens.
Kabinet moet inzetten op niet roken! PUNT. Maar zolang er nog de nodige accijns binnen te halen valt zal er geen echt hard standpunt worden ingenomen.
Wel/niet roken in cafe's toont de ruggegraad van ons kabinet...

Top