ACTUEEL

Kind in Gezin start actie voor 'inhuisplaatsing'

De Alliantie Kind in Gezin start een landelijke campagne getiteld 'Ieder kind in een gezin!'. De Alliantie wil beslissers in politiek en zorg ervan doordringen dat zij moeten inzetten op ‘inhuisplaatsing’ van kinderen die niet meer bij hun biologische ouders kunnen wonen.

Kinderen die niet meer bij de eigen ouders kunnen wonen, moeten volgens de Alliantie een plek in een pleeggezin, gezinshuis of jeugdzorgboerderij krijgen. Daar zijn ze beter af dan in een tehuis.

Verandering

Momenteel wonen nog zo’n 20.000 kwetsbare kinderen in een tehuis. En nog steeds worden de meeste kinderen die niet meer bij hun eigen ouders kunnen wonen, geplaatst in het georganiseerde verband van leef- en behandelgroepen. Om hier verandering in te brengen, is de Alliantie Kind in Gezin een actie gestart.

Per 1 januari 2015 wordt de gemeente verantwoordelijk voor alle vormen van jeugdzorg, ook voor uithuisgeplaatste kinderen. De gemeente is daarom de instantie die dit moet gaan invullen. In mei 2013 overhandigen de partners van de Alliantie Kind in Gezin aan Nederlandse gemeenten een petitie, die is ondertekend door beleidsmakers, professionals, vrijwilligers, deskundigen, en beslissers die betrokken zijn bij de zorg voor jeugd.

Alliantie

De Alliantie Kind in Gezin is een bundeling van 31 maatschappelijke organisaties. In oktober 2012 werd de Alliantie genomineerd voor de Nationale Jeugdzorgprijs van het Nederlands Jeugd Instituut (NJi).

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Tibbe

26 november 2012

Prima dat hier aandacht aan wordt besteed.
Maar gezien de omvangrijke problematiek denk ik dat het tijd wordt dat er net zoals in Belgie o.a. een toets afgenomen gaat worden voordat men overweegt/probeert zwanger te worden om te toetsen welke verantwoordelijkheid het met zich mee brengt om een kind op te voeden. Wie dan bepaalt of iemand dit wel of niet kan, weet ik niet maar wellicht dat men toch nog een keer nadenkt als bv de financiele situatie/emotionele situatie/huisvesting etc. het niet toelaat een kind op de wereld te zetten. Opvoeders (ouder(s) hebben m.i. een zeer belangrijke missie. Helaas kan niet iedereen opvoeden. Voor auto rijden moet je kunnen aantonen dat je dit kunt, door een rijbewijs, bij zwemmen moet je een zwemdiploma halen, voor kinderen krijgen en opvoeden hoef je je vaardigheid niet aan te tonen vooraf ....blijf ik vreemd en zorgelijk vinden.

Top