ACTUEEL

‘Zorg voor zieke kinderen dreigt te verwateren’

De Inspectie voor de Gezondheidzorg (IGZ) pleit ervoor de zorg voor zeer zieke kinderen bij de acht academische ziekenhuizen te houden. Meer ziekenhuizen willen een intensieve zorg voor kinderen. De IGZ waarschuwt dinsdag voor versnippering.

Deskundigheid door concentratie

De concentratie in acht universitaire medische centra heeft  volgens de IGZ geleid tot een grote deskundigheid. “Kinderen hebben nu veel meer dan vroeger de garantie op verantwoorde zorg.”

Verbeterde situatie

In 2001 constateerde de IGZ nog grote tekortkomingen. Er waren te weinig bedden voor zeer zieke kinderen, ziekenhuizen werkten niet goed samen en het vervoer van patiëntjes was niet op orde. Inmiddels is de kwaliteit van zorg goed, aldus de inspectie. Een aantal punten verdienen nog wel aandacht: “Er dreigt personeelstekort en mogelijk ook oneigenlijk gebruik van bedden. Het gaat dan om kinderen die langdurig op een intensive care liggen omdat er ergens anders geen plaats is voor kinderen met een intensieve zorgbehoefte.”

Klink moet versnippering voorkomen

De IGZ waarschuwt voor verwatering van deskundigheid als het aantal ic's voor kinderen wordt uitgebreid. De inspectie vraagt de minister van Volksgezondheid dit te voorkomen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top