ACTUEEL

‘Gehandicapte moet zo zelfstandig mogelijk leven’

Mensen met een handicap zijn het beste af ‘gewoon in een wijk of buurt, maar wel zo zelfstandig mogelijk. Dat zegt tweederde van de Nederlanders. Bij mensen die bekenden hebben met een handicap ligt het percentage zelfs op 74 procent. Een minderheid van 13 procent vindt dat mensen met een handicap beter af zijn in een (gesloten) instelling. Dit blijkt uit een peiling van Maurice de Hond/peil.nl in het kader van het vijftigjarig jubileum van Het Dorp.

Een buurman met een handicap is voor 99 procent van de ondervraagden geen probleem. 5 procent daarvan geeft wel aan dat hij of zij er geen last van wilt hebben. Opvallend is dat 84 procent van de ondervraagden geen probleem heeft met een gehandicapte collega, terwijl het in de praktijk voor gehandicapten nog vaan moeilijk is om een baan te vinden. Ook is er vaak een lage bereidheid om aanpassingen te doen aan de werkomgeving om het mogelijk te maken voor iemand met een handicap om aan het werk te gaan. Twee van de vijf Nederlanders vinden dat gehandicapten gediscrimineerd worden omdat er onvoldoende aanpassingen worden geregeld om te kunnen werken.

Ratificatie

Rob Hoogma, bestuurder van zorgorganisatie Siza/Het Dorp: “Ieder mens draagt bij. Dit geldt vanzelfsprekend ook voor mensen met een handicap. De aanpassingen die nodig zijn bestaan al lang en dat zijn vaak simpele, slimme toepassingen, zowel in de zorg als op het werk. Het is een kwestie van kansen pakken, door werkgevers, werknemers, woningbouwcorporaties en vooral door het nieuwe kabinet. Dat wordt nu eindelijk reëel omdat Nederland eindelijk het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap gaat ratificeren. Daarin is de gelijkwaardige positie voor mensen met een handicap opgenomen. Het wordt de hoogste tijd dat, dat gebeurt. Maak dan ook direct werk van nieuwe maatregelen om mensen volwaardig mee te laten doen op de arbeidsmarkt”.

Verschuiving

De resultaten laten een grote verschuiving zien in het denken over mensen met een handicap in Nederland in de afgelopen decennia. Vijftig jaar geleden was zelfstandigheid van mensen met handicap in de samenleving niet vanzelfsprekend. De legendarische televisieactie ‘Open Het Dorp’, met initiatiefnemer Arie Klapwijk en Mies Bouwman, bracht hier op 26 november 1962, verandering in. Het leidde tot de bouw van Het Dorp in Arnhem. Hier wonen nu circa 250 mensen met een lichamelijke handicap of met Niet Aangeboren Hersenletsel.

Voor het onderzoek werden 1800 mensen naar hun mening gevraagd.

Skipr en Het Dorp zijn gezamenlijk een community gestart om ervaringen en ideeën uit te wisselen over de toekomst en kwaliteit van de gehandicaptenzorg in Nederland. Hiervoor zijn uw ideeën van harte welkom. Ga naar de community, log in met uw LinkedIn-profiel en praat mee.

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Roos

26 november 2012

Het betreft hier duidelijk mensen met een lichaamlijke beperking.
Hoe denk NL over mensen met psygische en geestelijke beperkingen?

Mijn ervaring is dat deze mensen namelijk gemeden worden. Leuk onderzoekje, maar de werkelijkheid is ook voor mensen met lichaamlijke beperkingen heel anders.....
In mijn rolstoel zakt mijn IQ ......

Onzin onderzoek, helaas.
Ik zie er geen meerwaarde in.

Kees Marges

26 november 2012

Als de vragen van maurice de Hond net zo algemeen zijn gesteld als dit artikel suggereert, is het overzoek verspilde moeite en weggegooid geld.
Dat het voor mensen prettiger en misschien beter is om zelfstandig thuis te blijven in hun eigen omgeving, kan voor veel mensen met een beperking waar zijn, maar bij mensen met een verstandelijke beperking geldt dat hooguit voor de zwakbegaafden of met licht verstandelijke beperking. En voor de zwaarder verstandelijk beperkten als ze thuis adequate zorg krijgen bijvoorbeeld van ouders of verwanten. Van zelfstandig thuis wonen is geen sprake. Was het maar waar. Het ligt dus allemaal niet zo simpel als bovenstaande tekst doet voorkomen.

Laura

27 november 2012

Ik ben het niet helemaal met jullie eens. Ik heb zelf een spierziekte en woon zelfstandig met hulp op afroep. Ik vind de vrijheid die het me geeft heerlijk en zou niet anders willen maar ken zeker mensen doe zelfstandig thuis wonen. Kunnen gaan en staan waar ze willen en hebben met hun ouders afgesproken dat de zorg alleen door hun gedaan wordt. Ok ben ook pro het huis uit.. Maar als iemand deze oplossing ziet zitten wie ben ik dan om hierover te oordelen?

Ook ik zie dat het op de arbeidsmarkt moeilijk is om een baan te vinden als men een handicap heeft daarom werk ik mee aan een project "de realisten" bij de Cnv vakbond. Naast dat ik daar werk geef ik geheel vrijwillig trainingen aan mensen met een beperking die op zoek zijn naar een baan. Dit doe ik door middel van linkedin. Een medium waarbij het puur gaat om je kwaliteiten en niet om wat je hebt. De bond is erachter gekomen dat er werkgever zijn die juist op zoek zijn naar werknemers met een wajongstatus. Daarom is er op linkedin een group aangemaakt "de realisten" waar wetgevers zich aan hebben toegevoegd en werknemers inzitten die graag aan de bak willen.

Voor meer info kun je kijken op www.derealisten.nu

Joze

27 november 2012

Mooi verhaal, maar de werkelijkheid is anders.
Het ligt er net aan wat je beperkingen zijn. voor chronisch zieken en de daarbij komende beperkingen is het heel moeilijk zelfstandig te wonen en hulp te krijgen bij de dingen die je niet zelf kunt. Als ze zelfstandig wonen komt er bijna geen hulp, alleen voor wassen. Dus zijn ze aangewezen op een instelling of ouders thuis. Financieel is het voor mensen met veel beperkingen niet haalbaar om zelfstandig te wonen.
Steeds meer eigen bijdragen, en medicijnen die niet vergoed worden. ziekenhuisopname,s en controle,s autovervoer enz. is niet te betalen. Maurice De Hond mag bij komen voor een interview dan zal ik het hem duidelijk maken waarom dit niet haalbaar is.

Top