ACTUEEL

'Patiënt kan gerust naar Ruwaard van Putten'

Ook minister Edith Schippers (Volksgezondheid) is erg geschrokken van de situatie in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse. Maar in tegenstelling tot onder meer SP en PVV vraagt de bewindsvrouw zich niet af of patiënten nog wel veilig naar het ziekenhuis kunnen.

Het Ruwaard van Putten staat onder verscherpt toezicht. De afdeling cardiologie is gesloten en cardiologen zijn op non-actief gezet nadat bleek dat er in 2010 veel sterfgevallen waren en er mogelijk patiënten zijn overleden door fouten van hartspecialisten.

Zooitje

Zolang de inspectie niet ingrijpt kunnen patiënten er gerust naar toe, hield Schippers de Tweede Kamer dinsdag voor. "Je kunt niet achter iedere arts een toezichthouder zetten. Je kunt de IGZ ook niet vragen zomaar afdelingen dicht te gooien op basis van geruchten. Dan krijg je een zooitje. De Inspectie grijpt in als er signalen zijn, wij moeten daar op vertrouwen."

Openbaar

Schippers gaat wel proberen cijfers over sterftegevallen in ziekenhuizen sneller openbaar te krijgen dan de 11 maanden die dat nu duurt. Als het sneller kan, kunnen wellicht eerder maatregelen worden genomen, denkt de minister die zich ook realiseert dat er wel altijd tijd nodig zal zijn om uit te zoeken waar de hoge sterftecijfers door komen. (ANP)

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Mr R. M. Dalmijn

27 november 2012

Elke dokter weet bij welke collega de partner of dochter zijn of haar heil het beste kan zoeken. Zo kent elke vakgroep of maatschap van de talenten van de diverse appeltjes in de mand. Persisterende , evident rotte exemplaren dienen door ons begeleid en waar nodig verwijderd te worden. Het liefst voordat de zeis van onze Schepper of de IGZ gehanteerd gaat worden. Zo houden we elkaars vertrouwen en dat van de velen die hun lot in onze handen menen te leggen.

DGo

28 november 2012

De medische staf t.w. het stafbestuur en ook niet de VMS voelden zich blijkbaar niet geroepen om de cardiologen tot de orde te roepen. En laat nu niet iemand zeggen dat ze het niet geweten hebben.

Top