ACTUEEL

Thoraxchirurgen: sterfte lager dan verwacht

De sterftecijfers bij enkele belangrijke cardiologische ingrepen zijn in Nederland lager dan op basis van op basis van het Europese risico-evaluatiesysteem EuroSCORE mag worden verwacht. Dat concludeert de Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie (NVT).

Zestien Nederlandse hartchirurgische centra presenteerden dinsdag hun sterftecijfers voor wat betreft bypassoperaties en geïsoleerde aortaklepvervangingen alsmede een combinatie van deze twee ingrepen. Deze cijfers zijn voor alle centra redelijk vergelijkbaar, aldus de NVT, en in geen enkel centrum is de sterfte hoger dan de verwachte sterfte op basis van de European System for Cardiac Operative Risk Evaluation (EuroSCORE).

Grote variatie

Uit de registratie die aan het onderzoek naar sterftecijfers ten grondslag ligt, blijkt wel dat er een grote variatie is in het aantal uitgevoerde bypassoperaties per centrum. Ook zijn er grote verschillen ten aanzien van de gebruikte technieken.

Audit

Om de scores op hun betrouwbaarheid te toetsen is bij vijf centra een audit gehouden. Volgens de NVT hebben de audits aangetoond dat de kwaliteit van de verzamelde data acceptabel tot goed is evenals de gebruikte methodes van dataverzameling.

Impuls

Met de publicatie van de sterftecijfers door de NVT krijgt de transparantie rond de cardiologische zorg een nieuwe impuls. In oktober maakten artsen van de hartcentra van het Catharina Ziekenhuis en St. Antonius Ziekenhuis onder de noemer Meetbaar Beter de uitkomsten van hun behandelingen openbaar.

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top