ACTUEEL

Mogelijk onnodige operaties ‘schokken’ MST

Bestuursvoorzitter Herre Kingma van het Medisch Spectrum Twente (MST) is geschokt over de mogelijk onnodige hersenoperaties, die in het MST zijn verricht op basis van diagnoses van ex-neuroloog Jansen Steur. Dat zei hij woensdagavond in actualiteitenprogramma Nieuwsuur.

Woensdag kwam naar buiten dat 13 patiënten tussen 1999 en 2003 mogelijk onnodig zijn geopereerd om hersenweefsel af te nemen. Volgens Kingma betrof het in tien gevallen patiënten met een verdenking van een hersentumor. Daarnaast kregen drie patiënten de indicatie geheugenstoornis mee. “Behalve in heel uitzonderlijke gevallen, hoef je bij zulke patiënten geen biopsie te nemen”, erkende Kingma.

Autoriteit

Volgens Kingma waren er ten tijde van de operaties nog geen bedenkingen bij de diagnoses die Jansen Steur stelde. Dat de betrokken neurochirurgen geen vraagtekens bij Jansen Steurs verzoeken om een operatieve ingreep plaatsten, hangt volgens Kingma ook samen met zijn toenmalige status als autoriteit op het gebied van degeneratieve hersenaandoeningen.

Teambespreking

Als sluitstuk op het onderzoek van het MST gaat een onafhankelijke neurochirurg de komende tijd beoordelen of er daadwerkelijk sprake is geweest van onnodige operaties. Volgens Kingma zijn één-tweetjes zoals tussen Jansen Steur en de betrokken neurochirurgen momenteel vrijwel ondenkbaar, aangezien de aanvraag tot zulke ingrepen onderwerp van teambesprekingen is. Kingma  erkende dat een aantal patiënten ook na het vertrek van Jansen Steur in 2003 met zware medicijnen is doorbehandeld. Pas toen de eerste verdenkingen tegen Jansen Steur rezen is de medicatie in de loop van 2004 gestaakt.   

Medewerking

Ook de Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgie (NVvN) laat in een verklaring weten de operaties op basis van mogelijk twijfelachtige verwijzingen dan wel indicaties in het MST te betreuren. De NVvN wil voor de patiënten en hun familieleden alsmede de betrokken artsen zo snel mogelijk duidelijkheid over de vraag of er sprake is geweest van onjuist neurochirurgisch handelen. Om deze reden steunt de NVvN een extern expertiseonderzoek. Indien nodig zal de NVvN zonder voorbehoud aan dit onderzoek meewerken.

object width="352" height="198">

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief.

    

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top