ACTUEEL

'Premie ongezonde mensen moet omhoog kunnen'

Bijna de helft van de Nederlanders vindt dat de premie van mensen die ongezond leven omhoog moet kunnen. Dat blijkt donderdag uit een onderzoek van onderzoeksinstituut NIVEL en een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) die onafhankelijk van elkaar zijn gedaan.

Het NIVEL schrijft dat 40 procent van de Nederlanders vindt dat ongezond leven tot een hogere zorgpremie moet kunnen leiden, het SCP schrijft dat bijna de helft van de bevolking "het acceptabel zou vinden om een grotere financiële bijdrage te vragen''. "Bij een ongezonde levensstijl moet je denken aan roken en te zwaar zijn", legt NIVEL-onderzoekster Joke Korevaar uit.

Neutraal

Uit het rapport van het SCP blijkt dat slechts een klein deel van de Nederlanders tegen een premieverhoging of andere financiële bijdrage van ongezonde mensen is. Wel is een flink deel van de bevolking (35 procent) neutraal als het aankomt op dit vraagstuk.

Preventieprogramma's

Preventieprogramma's om die ongezonde levensstijl tegen te gaan bereiken echter een beperkte groep mensen, concludeert het NIVEL. Terwijl juist preventie een grote bijdrage kan leveren aan de gezondheid van de gemiddelde Nederlander. Het probleem is dat de effecten van een preventieprogramma pas op de lange termijn te zien zijn. "Vooral leefstijlaanpassingen vragen om grote inzet en doorzettingsvermogen. Dat kunnen mensen niet zonder steun van zorgverleners, zorgverzekeraars, de overheid, en draagvlak in de samenleving", aldus Korevaar.

Overheidsbemoeienis

Uit beide onderzoeken blijkt duidelijk dat meer overheidsbemoeienis op de levensstijl van mensen niet wordt gewaardeerd. Zorgverzekeraars zouden moeten controleren of iemand gezond leeft, niet de overheid, schrijft het SCP. "Maar", zo betoogt Korevaar: "zolang de keuze voor deelname aan preventieprogramma’s vrijblijvend is of een individuele aangelegenheid blijft, zullen de preventieprogramma’s niet meer gezondheidswinst gaan opleveren." (ANP)

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief.

7 Reacties

om een reactie achter te laten

Vromen

29 november 2012

Ik snap heel goed dat mensen dit graag zouden willen, maar dit is volgens mij niet te realiseren. En waar trek je de grens, alcohol en drugs zouden hier dan ook onder vallen en hoe wil je dit gaan controleren?

NIET DUS.

Wim van der Meeren

30 november 2012

Slecht idee, die " eigen schuld, dikke bult " polis.
Te hard werken en een slecht huwelijk zijn ook erg ongezond.
Ik zou niet willen leven in een land waar we dat van elkaar moeten gaan controleren !

Anoniem

30 november 2012

Nee, dat controleren zou ik ook niet willen en waar trek je de grens. Is het daarom dat het EPD weer zo in de belangstelling staat? Het lijkt erop dat vooral zorgverzekeraars er haast mee willen maken.

Anoniem

30 november 2012

Uit allerlei onderzoek blijkt dat de laagste inkomens juist de meeste gezondheidsproblemen kennen. Willen we deze mensen dus nog meer pijn doen in de portemonnee? Of zorgen we juist voor deze categorie voor goede voorlichting hoe met een klein budget, gezond te leven?

Le Doux

30 november 2012

En wat is dan ongezond? En wie gaat dat bepalen?
Zorgverzekeraars? Zorgverzekeraars zijn banken. Banken hebben maar 1 doel. Geld verdienen. Dus ongezond is dat wat geld kost. Even wat suggesties:
- sporten want dan kun je geblesseerd raken en geblesseerd raken kost geld.
- Mantelzorgen want mantelzorgers lopen risico op burn-out.
- SM want dan loop je het risico op........
- Klussen want dan.......
- Overgewicht.....

In wat voor een vreemd land leef ik? Dit was toch Nederland?

Wim van der Meeren

30 november 2012

Beste Le Doux,
Wat een onkundige opmerking over verzekeraars.
Mijn reactie #2, is die van zorgverzekeraar CZ.
Zorgverzekeraars zijn geen banken en zijn ( bijna) allemaal Onderlinge Waarborg Maatschappijen , die niet naar winst streven.
Een positief resultaat is nodig voor de solvabiliteit, die op orde moet zijn.
CZ dient maar 2 belangen: dat van onze verzekerde en het algemeen belang.

Joze

2 december 2012

Wie bepaalt dat wanneer je ongezond leeft? Zijn er regels voor en krijg je dan garantie? Hoe werkt dat? Wat voor de een gezond is kan voor een ander ongezond zijn.
Als je veel stress en spanning hebt kan roken soms nuttig zijn. Beter bij voelen dan Antidepressivum. Overdaad schaad dat weten wij allemaal. Laten wij eerst die drugs eens uit de wereld helpen, dat hadden ze nooit moeten uitvinden en toestaan. Wie dit heeft toegestaan moet ook een hogere premie betalen, en diegene die het gebruikt. Te zwaar zijn kan ook een defect in je lichaam zijn of erfelijke factoren.
Dit risico nemen de mensen zelf al omdat ze misschien suiker ziekte krijgen of een hartaanval en dan sterven.
Waarom moet iedereen oud worden? Er zijn la genoeg oude mensen. Liever een kort en een goed leven dan een lang en ellendig leven.
Ik ben een niet roker, maar heb wel een eigen mening.

Top