ACTUEEL

Schippers scherpt beveiligingseisen EPD aan

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid wil de regels rond de beveiliging en privacy van het elektronisch patiëntendossier (EPD) aanscherpen. Nog voor de kerst stuurt de minister een nieuw wetsvoorstel naar de Tweede Kamer, waarin zij een aantal zaken strenger gaat regelen.

“We gaan de normen aanscherpen”, vertelde Schippers donderdagavond in het tv-programma Nieuwsuur.

Beveiligingseisen

Met de nieuwe regels zouden patiënten bijvoorbeeld kunnen opvragen wie naar hun gegevens heeft gekeken in het EPD. Ook zouden mensen toestemming moeten geven wie hun gegevens sowieso mogen inzien. De beveiligingseisen voor het systeem worden een stuk hoger.

Overigens is Schippers niet ontevreden over de beveiliging van het nieuwe EPD. “Het geeft me meer rust dan systemen die regionaal of lokaal zijn ontwikkeld. Die zijn toch beetje houtje-touwtje tot stand gekomen”, aldus de minister.

LSP

Het EPD werd vorig jaar door de Eerste Kamer tegengehouden. Groot bezwaar was toen de privacy. De nieuwe versie is het Landelijk Schakelpunt (LSP). Het gaat 1 januari in. Deelname is vrijwillig en gebeurt pas na toestemming van betrokkenen. (ANP)

Uitzending Nieuwsuur

 

 

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

1 december 2012

‘…patiënten kunnen bijvoorbeeld opvragen wie naar hun gegevens heeft gekeken in het EPD…’ Er is hopelijk geen mens, die heel de dag de tijd heeft om te bewaken of er iemand in hun medisch dossier heeft gekeken en bovendien is het kwaad dan toch al geschied.

‘..Ook zouden mensen toestemming moeten geven wie hun gegevens sowieso mogen inzien… ‘ Vreemd is dat men met name streng wil toezien en focussen op zorgverleners, die onterecht zouden willen kijken in iemands dossier.
Veel belangrijker is echter de waarborg dat mensen buiten de zorg met andere belangen niet zonder toestemming in het dossier kunnen kijken. Of mogen straks overheid en verzekeraars wel onbeperkt in iemands medisch dossier roeren, rekening houdend met het werkprogramma van de Raad voor de Volksgezondheid 2013? Bovendien mochten verzekeraars vanaf 2010 niet al ergens een dossier opvragen buiten de patient om, en is 1 grote database nu gewoon dus handiger voor hen?
Een Wet, die onder alle omstandigheden overheid en verzekeraars e.a. die er niets te zoeken hebben verbiedt in mijn medisch dossier te kijken heeft bij mij een hogere prioriteit.

1. 1e kamer keurt landelijk EPD af in wettelijk kader
2. Ik vraag me af waarom Minister Schipper en de verzekeraars het landelijk EPD zo graag willen dat: 'Zorgverzekeraars Nederland redt infrastructuur EPD, staan garant voor 6,6 miljoen euro en de aansluiting van voldoende zorgverleners op het landelijk schakelpunt (LSP). De minister is bereid het klantenloket nog een jaar te financieren. '
3. Werkprogramma RVZ 2013: 'De centrale vraag in dit advies zal zijn: hoe kunnen wij het gebruik van data in de zorg ten behoeve van sturing en besturing optimaliseren?'

Lelie

3 december 2012

Welk EPD wordt hier eigenlijk bedoeld? De huisarts, apotheker, specialist hebben allemaal een eigen EPD voor de patient. De patient kan dit dossier inzien bij de betreffende zorgverlener. In het LSP kan de zorgverlener voor zover mij bekend alleen gegevens die gewijzigd zijn, raadplegen als hij gemachtigd is (apotheker bijvoorbeeld mag beperkt aantal gegevens uit EPD huisarts raadplegen). De veiligheid is juist dat er geen volledig dossier wordt uitgewisseld.

Top