ACTUEEL

Patiënten in Duitsland krijgen meer rechten

Patiënten in Duitsland krijgen meer rechten, maar een fonds waaruit gedupeerden van medische missers schadeloos kunnen worden gesteld, komt er vooralsnog niet. De Duitse bondsdag stemde donderdagavond in met een nieuw wetsartikel waarin patiëntenrechten worden gebundeld en aangescherpt.

Medisch dossier

Mensen krijgen met de nieuwe regelingen het recht te allen tijde hun medische dossier in te zien en er kopieën uit te maken. Ook hebben ze recht op verstandige en volledige informatie voorafgaand aan diagnose en behandeling. Patiënten kunnen met de wet in de hand eerder duidelijkheid eisen bij verzekeraars of een behandeling wordt vergoed. Bij grote fouten moet de arts bewijzen dat de gemaakte fouten niet verantwoordelijk zijn voor de aangerichte schade en niet andersom. Bij kleine missers is het aan de patiënt.

Mondige patiënt

“De coalitie sterkt met deze wet de patiënten. Ons ideaalbeeld is de mondige patiënt”, verdedigde minister van Volksgezondheid Daniel Bahr het wetsvoorstel. Ook tegenover de verzekeraars krijgen mensen meer macht. Binnen 3 weken moet er een beslissing zijn genomen; anders betekent dat automatisch groen licht.

Fonds voor schadeloosstelling

De patiëntenombudsman van de Duitse regering, Wolfgang Zöller, spreekt van een gemiste kans dat het fonds voor schadeloosstelling er niet komt maar “uitstel is geen afstel”. Volgens de minister staan er nog te veel vragen open om tot een dergelijk fonds te kunnen komen. “Wie financiert het, wie beslist er over uitkering?”, vraagt Bahr zich openlijk af. “Ik wil dat degene die de schade heeft veroorzaakt, daar ook aansprakelijk voor wordt gesteld.” (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top