ACTUEEL

Schippers wil vlot besluit Pompe en Fabry

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid wil een besluit over de medicijnen tegen de ziekte van Pompe en Fabry “niet te lang laten duren”. “Patiënten zijn er tenslotte van afhankelijk.” Dat zei ze vrijdagochtend voor aanvang van de wekelijkse ministerraad.

Volgens Schippers was het advies van het College voor zorgverzekeringen (CVZ) anders dan het concept dat ze eerder onder ogen kreeg. “Ik ga het dus goed bestuderen.” Wanneer de minister precies een besluit gaat nemen, kon ze niet zeggen. “Stel dat ik, ik noem maar wat, besluit om met de producent te onderhandelen. Dan duurt het langer.”

Uit basispakket

Het CVZ adviseerde donderdag de medicijnen tegen Pompe en Fabry uit het basispakket te halen, maar deze wel te vergoeden uit een apart fonds. Ook kreeg Schippers het advies om over de prijzen te gaan onderhandelen.

Ophef

Eerder ontstond ophef, omdat in het conceptadvies van het CVZ stond dat de medicijnen tegen deze levensbedreigende aandoening niet meer moesten worden vergoed. Het CVZ stelde dat de medicatie duur was en de gemiddelde effectiviteit laag. Daarop kwam kritiek los, omdat sommige mensen wel baat hebben bij het middel, waar geen alternatief voor is.

Over het algemeen neemt de minister de adviezen van het CVZ over. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Hoek

3 december 2012

Deze ziekten brengen zeer hoge jaarlijkse kosten met zich mee. (500.000-700.000 euro per jaar)

Een economisch begrip, de QALY, of Quality Adjusted Life Years, een maat waarin de kosten van de medische behandeling in verband worden gebracht met het aantal levensjaren vermenigvuldigd met een correctiefactor voor de kwaliteit van die levensjaren speelde een rol in de discussie. Een econoom, Dr. Marc Pomp, heeft die maat op 50 000 euro gesteld, de kosten van behandeling van de ziekte van Pompe gaan daar ver overheen.

Het is niet terecht om bij verschillende ziektebeelden met verschillende maten te meten.

De discussie moet zijn. Wat mag een mensenleven maximaal kosten!

Top