ACTUEEL

PvdA wil meldpunt tegen verspilling in zorg

De PvdA vindt dat er een landelijk meldpunt moet komen waar mensen melding kunnen maken van verspilling of verkwisting in de gezondheidszorg. PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester gaat dat volgende week voorstellen in de Tweede Kamer. Ze bevestigt berichtgeving daarover zaterdag in De Telegraaf.

Volgens Bouwmeester heeft ze steun van coalitiepartner VVD voor haar voorstel. Ze wil af van de verspilling die bijvoorbeeld aan de orde is als patiënten in de thuiszorg veel overtollige medicijnen en verband thuis hebben liggen. Dat zou gemiddeld gaan om 100 euro per patiënt.

Verkwisting

Ook de verkwisting wil ze te lijf. In De Telegraaf noemt ze een voorbeeld: "Toen ik bij mijn fysiotherapeut kwam met een kwaaltje, ging ze eerst in de computer kijken hoeveel behandelingen mijn verzekering vergoedde. ’U heeft recht op 34 behandelingen, dus dat komt goed’, zei ze. Maar dan vraag ik me af: als het nu in vijf of tien sessies kan?"

Farmaceutische industrie

Ook minister Edith Schippers (Volksgezondheid) voert al actie tegen verspilling in de zorg. Ze kondigde in juni aan dat ze afspraken wil maken met de farmaceutische industrie, producenten van verbandmiddelen en met de apothekers over kleinere verpakkingen. Ook moet wat haar betreft bekeken worden hoe verpleegkundigen grote verpakkingen met medicijnen en verbandmiddelen voor meer dan één patiënt kunnen gebruiken. Volgens de minister is het op die manier mogelijk miljoenen euro’s te besparen. (ANP)

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief.

5 Reacties

om een reactie achter te laten

LV

1 december 2012

Zolang de verzekeraars private ondernemingen zijn, waar de overheid weinig over de bedrijfsvoering en uitgaven te zeggen heeft, lijkt elke besparing van weinig nut voor de premiebetalers incl. de patiënten. En dan dit, 1,1 miljard winst (600 milj. meer tov 2011) tbv spaarpot verzekeraars. Om welke reden dan ook.... het is onttrokken aan de zorg op de werkvloer. Premie officieel gelijk, maar basiszorgpakket steeds kleiner en eigen risico's en bijdragen omhoog? We lijken wel gek met zijn allen.
Eerst waarborgen dat het geld transparant, publiekrechtelijk en maatschappelijk verantwoord wordt uitgegeven en dat heeft het pas echt nut om over besparingen in de zorg na te denken.

Anoniem

2 december 2012

Ik weet wel een paar punten van verspilling: de salarissen van bestuurders en medisch specialisten.

Leurs

3 december 2012

Dankzij de privatisering hebben specialisten alleen maar belang bij extra consulten. De afgelopen 2 jaar heb ik met mijn vrouw samen zeker 14 totaal onzinnige consulten gebracht aan specialisten. Omdat de specialist het noodzakelijk vond en een onderzoek maar steeds vooruit schuift. Schande

van der Linden

3 december 2012

Goed idee! Er bestaat echter al een verzamelpunt voor onnodige zorg bij ZonMw. Onder de naam Verstandig Kiezen hebben wij voorbeelden van bewezen niet of minder effectieve interventies op een rij gezet en een mailadres geopend waarop nieuwe voorbeelden gemeld kunnen worden: verstandigkiezen@zonmw.nl
We hebben al veel reacties gekregen over dubbele diagnostiek, teveel medicijnen voorschrijven, diagnostiek en behandeling bij rugklachten, doorbehandelen aan het einde van het leven etc etc.
We werken nu samen met de Orde van Medisch Specialisten om niet of midner effectieve interventies in de curatieve zorg terug te dringen en kijken nu naar wat we in de langdurige zorg hieraan kunnne doen. Meld dus nieuwe voorbeelden bij ons!

Hoek

3 december 2012

Komt er ook een meldpunt voor verspilling in de politiek?
Van elke euro uitgegeven in de zorg komt meer dan 1/3 op conto van de bedillerige regelzucht van politiek Den Haag.

En nog even voor anoniem #2. Een nog grotere besparing is het onhouden van elke vorm van zorg voor dit soort onnadenkende neuzelaars!

Top