ACTUEEL

PvdA: Wet jeugdzorg moet fors aangepast

Het wetsvoorstel over de jeugdzorg moet door staatssecretaris Martin van Rijn fors worden aangepast, vindt de PvdA. Tweede Kamerlid Loes Ypma van die partij liet zondag weten niet te kunnen instemmen met het huidige voorstel, dat nog door de vorige staatssecretaris werd opgesteld.

Volgens Ypma zorgt het voorstel er nu nog voor dat gemeenten straks last hebben van de regels. Zo is het bijvoorbeeld lastig om een gezin dat hulp nodig heeft één coördinerende hulpverlener toe te wijzen, iets wat VVD en PvdA in het regeerakkoord wel afspraken.

Regie

Het is voor gezinnen, maar ook voor de hulpverleners, beter als één persoon de zorg regisseert, vindt Ypma. Ze deed als wethouder in Woerden een eigen onderzoekje, waaruit bleek dat gezinnen tussen de 9 en 17 hulpverleners over de vloer kregen. "Zij zien door de bomen het bos niet meer."

Bovendien is het voor al die hulpverleners frustrerend, omdat veel langs elkaar heen wordt gewerkt en omdat het lastig is om informatie uit te wisselen. "Ze zien dat er van alles mis is, maar ze mogen maar een klein stukje van het probleem oplossen", aldus de PvdA-politica.

Versnipperd

De hulp en de financiën zijn volgens Ypma te veel versnipperd. Omdat gemeenten vanaf 2015 verantwoordelijk worden voor de jeugdzorg, is dit hét moment voor fundamentele veranderingen, stelt ze. Er liggen "enorme kansen" voor verbeteringen.

Ypma heeft er vertrouwen in dat Van Rijn het wetsvoorstel gaat aanpassen. Ze hoopt dat de staatssecretaris ook bereid is om gemeenten de komende tijd al proeven te laten doen met het nieuwe systeem van één zorgregisseur. De Tweede Kamer overlegt maandag met Van Rijn over de jeugdzorg. (ANP)

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Kamminga

2 december 2012

In 2016 als de nieuwe Jeugdwet eindelijk wordt ingevoerd komt het al niet meer voor dat multi-problem gezinnen ' ten onder' gaan aan overtal hulpverleners en zullen veel gemeenten nog steeds niet in staat zijn jeugdzorg effectief te regelen.
Kortom de nieuwe Jeugdwet heeft meer na- dan voordelen.

rietveld

3 december 2012

Loes Ypma heeft helemaal gelijk. Versnippering en verkokering moet worden tegengegaan. Of je dat met een wet moet/kan doen, kan ik niet overzien. Gemeenten hebben inderdaad grote kansen om het beter en goedkoper te doen, maar dan moeten ze wel het lef hebben om het roer om te gooien. De nieuwe Jeugdwet biedt daartoe best wel ruimte, maar die moet je als gemeenten dan wel pakken.
Enne, ik hoop niet dat gemeenten vervolgens dan maar in zee gaan met één zorgaanbieder die 'alles' kan, want dan krijg je monopolies en heeft de burger geen eigen keuze meer. Laat de burger zelf bepalen en de regie hebben van waar hij zijn zorgen en vragen neerlegt en laat gemeenten dát faciliteren: gewoon op basis van de prestaties die aanbieders leveren aan de burgers die daar zelf om vragen. Geen subsidie vooraf, maar betaling achteraf, per gezin, per kind, per jongeren die geholpen is binnen de voorwaarden van gemeenten. De meeste burgers kunnen dat heel goed en willen dat graag (merken wij) en degenen die dat niet kunnen, help je als gemeente een handje, bv. via het CJG-netwerk. Of je gaat er zelf op af: bemoeizorg. En je zou de gedwongen zorg niet moeten decentraliseren. Daar moet je gemeenten niet mee opzadelen; de knip tussen vrijwillige/bemoeizorg enerzijds en gedwongen zorg anderzijds is in mijn ogen wél functioneel. De Vereniging voor de Rechtspraak heeft zich ook al over dit laatste uitgelaten met ongerustheid.
Mechtild Rietveld (Opvoedpoli/Care Express)

Top