ACTUEEL

VVD eist meer veiligheid voor patiënt

Artsen tegen wie een onderzoek loopt vanwege mogelijke medische fouten moeten tijdelijk op non-actief worden gezet. Bij fouten moet standaard een tuchtklacht volgen bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het medisch beroepsgeheim moet zo worden aangepast dat artsen elkaars geanonimiseerde dossiers kunnen lezen om van fouten te leren.

Dat zijn een aantal van de voorstellen die de VVD-fractie doet om het voor patiënten in ziekenhuizen en bij artsen veiliger te maken. De initiatiefnota wordt maandag gepresenteerd, zo bevestigt een VVD-woordvoerder naar aanleiding van berichtgeving maandag in De Telegraaf.

Registreren

De initatiefnota van de VVD-Kamerleden Anne Mulder en Michiel van Veen bevat in totaal 18 voorstellen. Rode draad is dat zorginstellingen meer werk moeten maken van het vermijden en registreren van medische missers.

De Nederlandse gezondheidszorg is volgens de VVD'ers weliswaar internationaal gezien van hoge kwaliteit, toch heeft elk jaar zo’n 3 procent van de opgenomen patiënten te maken met schade die mogelijk te vermijden was geweest. In 1.600 tot 2.360 gevallen per jaar leidt dat mede tot het overlijden van de patiënt.

Beperken

"Dat zijn zes jumbojets per jaar. Fouten zullen nooit volledig te voorkomen zijn. Maar patiënten hebben er recht op dat alles op alles wordt gezet om het aantal fouten zo veel mogelijk te beperken", aldus Anne Mulder.

Hij pleit ervoor om te komen tot een echte veiligheidscultuur, waarin het eigen handelen continu wordt geëvalueerd. "Niet vanuit een cultuur van straffen, maar vanuit de wil om te verbeteren en om van fouten te leren. Daar valt echt nog een wereld te winnen. Veiligheid van zorg hoort echt veel hoger op de professionele, maatschappelijke en politieke agenda."

Aparte kamer

In de nota pleiten de VVD'ers er ook voor een aparte kamer voor medische zaken bij de rechtbank. Medische instellingen moeten ook een klachtenregeling instellen. Een belangrijke taak is wat de liberalen betreft ook weggelegd voor de Inspectie Gezondheidszorg. Het budget voor de IGZ moet daarom omhoog, zal de VVD deze week in de Kamer bepleiten bij de behandeling van de begroting van VVD-minister Edith Schippers van Volksgezondheid. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

3 december 2012

Terwijl alle veiligheidsdeskundingen over elkaar heenvallen om het veiligheidsmanagementsysteem (VMS) als ineffectief te beschrijven, zet onze VVD minister juist al haar kaarten op dit instrument. Als veiligheid je werkelijk wat waard is, dan zet je niet in op procedures, maar dan ga je uitkomsten meten.

De NL OK procedures behoren bij de wereldtop, maar de uitkomsten zijn veel slechter dan die van sommige andere landen (bijvoorbeeld Finland en Zweden). Dat komt omdat niemand zich aan die prachtige tijdrovende procedures houdt, wetende dat het ziekenhuisbestuur niet de baas is in de OK (maar de medisch specialist).

Bal

4 december 2012

Dit lijkt me een recept voor defensieve geneeskunde. Waarom zou je risicp's lopen als elke fout tot een schorsing kan lopen. Prachtig middel. Moeten we overal gaan toepassen.

Het is jammer dat Kamerleden zich niet wat meer laten informeren door de werkvloer. Dan zouden ze niet met dit soort idee-en komen. Ht is duidelijk dat er veel verbeterd kan worden (op allerlei plekken, waaronder de zorg), maar straffen heeft nog nooit op welke plek dan ook tot echte verbetering geleid. Meer feedback op basis van data en verhalen van patienten; meer onderling bespreken van achterliggende redenen van praaktijkvariatie.. er zijn voldoende aantoonbaar werkende dingen om te doen. Maar als je de boel meteen op slot zet door elke fout genadeloos af te straffen doe je alle goede initiatieven meteen teniet.

Top