ACTUEEL

Van Rijn treft maatregelen tegen pgb-fraude

Van Rijn treft maatregelen tegen pgb-fraude

Staatssecretaris Martin van Rijn bindt de strijd aan met fraude met het persoonsgebondenbudget (pgb). Hij wil de pgb-regeling minder fraudegevoelig maken en het huidige bestand opschonen. Bovendien wil hij tweeëntwintig extra inspecteurs aanstellen die zich fulltime richten op pgb-fraude.

"Fraude met gemeenschapsgeld ten koste van mensen die zichzelf niet altijd goed kunnen verweren, is niet te verkroppen", aldus Van Rijn.

Maatregelen

In een zondag naar de Tweede Kamer gestuurd plan kondigt Van Rijn maatregelen aan. Dit betekent dat het pgb niet meer contant wordt uitbetaald, er bij indicatie vaker een gesprek onder vier ogen zal plaatsvinden en dat het zorgkantoor geregeld op de deur klopt bij risicogroepen. Van Rijn: ‘We moeten te allen tijde voorkomen dat mensen misbruik maken van een systeem dat bedoeld is om mensen met een beperking te helpen’.

In het Begrotingsakkoord 2013 is voor zowel 2013 als 2014 15 miljoen euro uitgetrokken voor de bestrijding van pgb-fraude. Bij het opstellen van het plan is ondermeer gesproken met zorgkantoren, opsporingsinstanties en PerSaldo, belangenvereniging voor mensen met een pgb.

Tientallen miljoenen aan pgb-fraude

Het Openbaar Ministerie heeft het vermoeden dat er voor tientallen miljoenen euro’s fraude wordt gepleegd met pgb-geld. Dit is vaak strak georganiseerd volgens het OM. Omdat de fraudeurs zich niet beperken tot het pgb, gaan de ministeries onderling nauwer gaan samenwerken, maar ook met opsporingsinstanties zoals de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, die zich onder meer bezighoudt met het opsporen van pgb-fraude.

---

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

3 december 2012

zo dat werd tijd,beerput wordt eindelijk opengegooid,laat ze ze maar flink hard aanpakken,

Joze

4 december 2012

Had al veel eerder moeten gebeuren.
Nu zijn diegene die er goed mee omgaan en ervan afhankelijk zijn om de eigen regie in de hand te houden weer de klos. Diegene die echt ziek zijn en thuis zorg nodig hebben daar was het toch voor bedoelt? Niet voor mensen die in een instelling wonen. Dat is toch al AWBZ zorg en dan hoeft er toch geen extra PGB overheen? Of zit ik verkeerd?
Succes!

Top