ACTUEEL

'Overgewicht aanpakken begint bij kind'

'Overgewicht aanpakken begint bij kind'

Overgewicht bij volwassenen aanpakken, begint bij kinderen. Door hen te leren hoe het wel en niet moet, kunnen we grootschalige problemen in de toekomst voorkomen. Dat zei hoogleraar jeugdgezondheidszorg Remy Hirasing van het VUmc in Amsterdam maandag.

Goed voorbeeld

“Het is bij kinderen makkelijker dan bij volwassenen om slecht aangeleerd gedrag te veranderen”, stelt Hirasing. “En als je je kinderen zelf het goede voorbeeld geeft, pluk je als ouder daar ook de vruchten van.” Het goede voorbeeld geven volwassenen volgens Hirasing door de vuistregel te hanteren dat het energieverbruik hoger moet liggen dan de energie-inname.

Vuistregels

Daarvoor heeft hij een aantal vuistregels: dagelijks ontbijten, maximaal 2 uur televisiekijken per dag, minimaal 1 uur bewegen en maximaal 1 glas frisdrank drinken per dag, of liever nog: helemaal geen fris. “Maar ook aan de zogenaamde gezonde dranken zit een maximum”, waarschuwt hij. “In vruchtensappen zitten ook calorieën. 1 of 2 glazen per dag is voldoende.” Daarnaast raadt hij aan zo weinig mogelijk of geen fastfood te eten.

Obesitas

De gezondheidsrisico's bij obesitas zijn niet mals: de kans op hart- en vaatziekten is bijvoorbeeld vele malen groter dan bij mensen met een gezond gewicht. Dat geldt ook voor ouderdomsdiabetes, die steeds vaker op jonge leeftijd voorkomt.

Maatschappelijke gevolgen

Door te voorkomen dat kinderen dikker worden, wordt volgens Hirasing ook vermeden dat maatschappelijke gevolgen van overgewicht zich uitbreiden. Hij denkt hierbij aan vliegtuigstoelen of ambulances die aangepast moeten worden omdat steeds meer mensen er niet meer inpassen. (ANP)

---

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief.

5 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

3 december 2012

Echt waar joh?

Frank Conijn - www.gezondezorg.org

3 december 2012

"“Het is bij kinderen makkelijker dan bij volwassenen om slecht aangeleerd gedrag te veranderen”, stelt Hirasing. “En als je je kinderen zelf het goede voorbeeld geeft, pluk je als ouder daar ook de vruchten van.”"

Dus het begint toch bij de ouders, want die moeten het goede voorbeeld geven.

Anoniem

4 december 2012

maar zolang ongezond eten goedkoper is dan gezond eten, zal het voor ouders met een laag inkomen nog steeds moeilijk blijven om het goede voorbeeld te geven.

Evelien van Wiggen

10 december 2012

boek 1: Oersterk ( R de Leth, geneeskunde)
boek 2: Oergondisch genieten ( R. Penders en Y van Stigt, PNI ther.)
boek 3: Een gezonde eter voelt zich beter( I. lelieveld, V. Hundscheid, voedingsdescundigen)
boek 4: SLIM in 12 weken, ( L.Hofstra, cardioloog)
Allemaal uit verschillende hoeken van de leefstijl zorg
Tip voor Kerstpakket. Zoals de ouders zongen, piepen de jongen...........

Frank Conijn

10 december 2012

@ Anoniem 04/12/2012:
Het klopt grotendeels niet dat ongezond eten goedkoper is dan gezond. Patat is niet goedkoper dan aardappelen, rijst of pasta, zeker niet als je olie en de frituurpan meerekent. Gewone frisdrank is niet goedkoper dan suikervrije, haring is net zo gezond als en goedkoper dan zalm, en de groenten zijn uitermate betaalbaar in Nederland. Verder is niet te veel goedkoper dan wel.

Top