ACTUEEL

Van Rijn: snel eind aan geschil vakbond en Pleyade

Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS hoopt dat het geschil tussen de Arnhemse zorginstelling Pleyade en vakbond Abvakabo FNV snel wordt opgelost. Dat schrijft hij maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Van Rijn benadrukt in zijn brief dat hij geen oordeel wil vellen over de betrokken partijen en hun standpunten omdat hij niet direct bij de situatie is betrokken.

Pleyade en vakbond botsen

Medewerkers van Pleyade deden twee weken geleden in samenwerking met de vakbond een symbolische aangifte bij de politie tegen hun werkgever. Zij vinden dat de instelling "diefstal doet van vakbondsinformatie en de vakbondsrechten schendt". Een dag later zijn medewerkers Abvakabo FNV door de politie het gebouw van Pleyade in Arnhem uitgezet. Onder hen was Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt van de SP. Eerder had Pleyade laten weten dat het niet de bedoeling is dat leden binnen de muren van het verpleeghuis actievoeren. "Dat is privéterrein van de bewoners", vindt bestuurder Piet Hein Jonkergouw.

Deze gebeurtenissen zijn een gevolg van een verschil van mening tussen Pleyade en de vakbond. Abvakabo FNV wil met de zorginstelling een overeenkomst aangaan over de positie van haar personee,l terwijl Pleyade zich op het standpunt stelt dat niet de vakbond maar de ondernemingsraad (met advies- en instemmingsrecht) de overlegpartner is om overeenkomsten mee aan te gaan.

Oplossen geschil

Van Rijn zegt in zijn brief: “Er zijn reguliere wegen om dergelijke geschillen op te lossen, via mediators en rechters. Ik wil wel graag benadrukken dat ik er vanuit de positie van de cliënt belang aan hecht dat de kwaliteit- en continuïteit van zorg dient te worden gewaarborgd. De privacy en de normale levensomstandigheden van kwetsbare bewoners mogen niet in het geding zijn noch mogen medewerkers worden gehinderd in het uitoefenen van hun taak. Hiernaast mag vanuit de positie van de werknemer noch het recht op actievoeren in het geding zijn, noch mag er sprake zijn van intimidatie van zorgpersoneel.”

Van Rijn zegt er vanuit te gaan dat beide partijen in constructief overleg treden met elkaar.

 

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top