ACTUEEL

VZVZ wil meer tijd voor nieuw EPD

De Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) wil een half jaar langer de tijd voor de overgang van een oud naar een nieuw elektronisch patiëntendossier. Bestuurder Edwin Velzel van VZVZ bevestigde woensdag een bericht van NRC hierover.

De gegevens van ongeveer 1 miljoen mensen worden momenteel al gebruikt in de zogenaamde koplopersgroep. “Dat zijn mensen uit Twente en Nijmegen en mensen die klant zijn bij bepaalde apothekersgroepen'', legt Velzel uit. Aanvankelijk was het de bedoeling dat tijdens de overgangsperiode van een jaar de gegevens uit deze groep nog beschikbaar zouden zijn. Die overgangsperiode loopt tot eind dit jaar.

Kans

“Maar de campagne rond het nieuwe EPD is pas begin november van start gegaan'', zegt Velzel. Hij is bang dat veel mensen op 1 januari nog niet de kans hebben gekregen om aan hun huisarts of apotheker door te geven dat ze mee willen doen met het LSP. Daarom heeft VZVZ aan het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) en aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gemeld dat ze het noodzakelijk vinden dat de overgangsperiode met een half jaar verlengd wordt. “We zijn hierover momenteel in gesprek en de VZVZ zal meegaan in het standpunt van CBP en IGZ'', licht Velzel toe.

Niet beschikbaar

Naar verwachting zullen op 1 januari zo'n 400 duizend a 500 duizend mensen ‘ja’ hebben gezegd tegen het nieuwe EPD. “Concreet wil dat zeggen dat van veel mensen de gegevens niet beschikbaar zullen zijn als ze bij de huisartsenpost komen'', vreest Velzel. “We verwachten dat over een half jaar de meest kwetsbare patiënten wel bij hun huisarts en apotheek geweest zijn en de vraag gekregen hebben of hun gegevens mogen worden uitgewisseld.'' Hiermee doelt Velzel op ouderen en chronisch zieken. VZVZ gaat ervan uit dat medio 2013 25 à 30 procent van de patiënten heeft aangegeven mee te willen doen aan het EPD. Eind 2013 moet dat rond de 50 procent liggen. (ANP)

5 Reacties

om een reactie achter te laten

Mitrasing, huisarts

5 december 2012

Weet Velzel wel hoeveel reeds nu al bij de huisartsenpost aan gegevens beschikbaar zijn? Bijzondere bewering zonder geen fundament.

E.Kriek

5 december 2012

“Concreet wil dat zeggen dat van veel mensen de gegevens niet beschikbaar zullen zijn als ze bij de huisartsenpost komen'',
Meneer VelZelVelZel voelt zich geroepen om gebruik te maken van een aloud wapen: de volksmennerij, c.q. het onderbuikgevoel.
Angst, mijnheer VelZel, is een slechte raadgever.
U onderschat het inschattingsvermogen van de Nederlandse bevolking. Ze zijn niet zo dom als u gehoopt had.
Als ik een handtekening zou moeten zetten om in aanmerking te komen voor een gratis Ipad zonder tegenprestatie , zou ik echt geen maanden ( maanden? De lobby voor het L-EPD is al vele, vele jaren gaande ! ) hoeven te wachten.
Maar kijk nu toch eens!
Na al die jaren lobbyen, politieke druk, achterkamertjespolitiek, onjuiste en bangmakende info ( zonder het LSP weet de dienstdoend huisarts niet wat er met u aan de hand is; zonder het LSP loopt u kans om te overlijden) zijn er maar liefst een half miljoen ( sic) landgenoten bereid om zich aan te melden voor de gratis Ipad zonder tegenprestatie.
Voorwaar, meneer VelZel, een fabuleuze prestatie! Als ik u was geweest was ik huilend, met een grote zonnebril op en met mijn staart tussen de benen, via een achterdeur verdwenen naar Timboektoe. Of naar Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysilio gogogoch, Anglesey.
Maar helaas, de lompheid en de botheid van de LSP- maffia kent geen grenzen.
Binnenkort in dit theater:
-1. uitstel tot ( minstens) juli 2013;
-2. opt-in voor 17 miljoen landgenoten, door middel van chantage, dreiging en intimidatie van ZN: "uw huisarts moet zich aansluiten; anders heeft u binnenkort helaas geen huisarts meer".
( Zie de voortrekkersrol van Achmea, moeder van de ZN- maffia) .

Familie

6 december 2012

Jarenlang zijn er massa's fysieke dossiers van huisartsenposten naar verpleeghuizen overgedragen zonder dat patienten dit wisten en of toestemming hadden gegegen. Daar hoor je nooit iemand over!

van Zanten

6 december 2012

De VZVZ dendert door met een trein die jaren geleden al uit de rails is gelopen en weigert in te zien dat het hele concept achter een LSP volledig achterhaald is. Het gaat tevens uit van 'wij weten wat goed voor u is', de aloude gedachtengang in de medische hoek. Luister vooral niet naar de klant (voorheen patient). Dat het beschikbaar hebben van de juiste, volledige en tijdige medische informatie op de juiste plek noodzakelijk is, is helemaal niet de discussie. Het is de onkunde van de partijen die er mee bezig zijn en het hardnekkig vasthouden aan een model wat niet gaat werken. De oplossingen liggen inmiddels al tijden op de plank waarbij de patient echt aan het roer staat maar het 'not invented here' is blijkbaar belangrijker. Wat het LSP vooral doet is de puinhoop van alle houtje-touwtje systemen en data overal en nergens in stand houden.

E.Kriek

19 december 2012

http://nos.nl/artikel/453443-cbp-geen-uitstel-aanmelden-epd.html

Jammer, VZVZ.

Gecondoleerd.

Top