ACTUEEL

Schippers volgt 'mooimaakindustrie' kritisch

Het lijkt er volgens minister Edith Schippers (Volksgezondheid) op dat mensen langer nadenken over de nieuwe auto die ze kopen dan over welke kliniek ze kiezen voor cosmetische ingrepen als borstvergrotingen of het laten vullen van rimpels. Als ze een witte jas zien, denken ze te makkelijk dat het wel goed zit. Ten onrechte, meent de bewindsvrouw die donderdag bekendmaakte dat er nogal wat hiaten zitten in de sector.

Hiaten in regels

Zij baseert zich daarvoor op een juridische analyse die inmiddels een eind op streek is. Dit voorjaar komt ze met maatregelen. Schippers maakt zich zorgen omdat er juist in de snel groeiende mooimaakindustrie regels ontbreken. Ze wil af van het grijze gebied en gaat hiaten in wetten en regels opsporen, opheffen en vervolgens laten controleren. "Bij echt medische zorg verleend door geregistreerde zorgverleners is dat gemakkelijker dan daarbuiten. Maar daar moeten we wel oplossingen voor vinden."

Risico's

Televisieprogramma's over borstvergrotingen zonder dat er ook maar iets wordt gezegd over risico's of noodzaak om implantaten ook weer te vervangen. Schoonheidssalons die zogeheten fillers, prikjes om rimpels op te vullen, toepassen. Het zijn zaken waarvan de minister hoofdpijn krijgt. "Ik weet dat het mag. Maar het baart mij zorgen dat we de mooie resultaten op tv zien. En de mislukkingen: daar lees ik dan de brieven van. Daar zit de ellende.''

Alert blijven

Ook met aangescherpte regels moeten mensen natuurlijk zelf ook alert zijn en niet te snel te denken dat het wel goed zit. "Alertheid is nodig, zeker ook mensen schoonheidsoperaties in het buitenland laten doen, omdat het daar lekker goedkoop is". Eerder kondigde de minister al aan dat de leeftijd voor niet-medisch noodzakelijke operaties wordt verhoogd naar 18 jaar.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top