ACTUEEL

Van Rijn: geen afbraak langdurige zorg

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben veel kritiek op de voorgenomen bezuinigingen op de langdurige zorg, maar staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) vindt het niet terecht dat onder meer SP en PVV spreken van afbraakbeleid.

“Ja, er wordt bezuinigd en ja, er wordt bezuinigd op de taken die naar de gemeenten gaan. Maar als alle maatregelen uit het regeerakkoord worden genomen, geven we in 2017 nog steeds net zo veel geld uit als nu. Dan past het dus niet om te zeggen dat alles wordt afgebroken”, aldus Van Rijn.

Ook hij vindt dat de zorg in de instellingen beter moet en dat de zorg voor mensen die zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen, beter georganiseerd moet. “Maar we weten ook dat mensen langer leven en meer zorg nodig hebben. En dan moeten we toch kijken hoe we dat gaan doen. VVD en PvdA hebben verschillende visies maar zijn het er over eens dat als we nu niks doen, de verworvenheden die we nu hebben straks niet meer zullen bestaan.”

Oppositie

Van Rijn wist de PVV en de SP niet te overtuigen. De SP hield vol dat er wel degelijk wordt gehakt en gesloopt, de PVV betichtte hem van gladde praatjes. Van Rijn: “Het is geen leuk verhaal om te houden. Maar als je naar de toekomst kijkt, is het noodzakelijk om nu in te grijpen, anders hebben we een leuk, maar geen eerlijk verhaal. Je kunt wel passie preken, maar als je je niet druk maakt om de houdbaarheid hebben we in de toekomst niets.”

Rol overheid

De staatssecretaris hield de PVV voor dat het niet echt een vooruitgang is om terug te verlangen naar de verpleeghuizen uit de jaren 50. Hij verwees daarmee naar een PVV-alternatief voor de ouderenzorg. Hij ziet een zorgstelsel voor zich waarin de rol van de overheid groter wordt naarmate mensen meer zorg nodig hebben en de omgeving minder kan opvangen. “We laten niemand los: we willen meer maatwerk leveren.”

De Tweede Kamer praat donderdag over de VWS-begroting voor 2013, maar ook de kabinetsplannen voor de lange termijn krijgen aandacht. (ANP)

---

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

7 december 2012

Wie niet ziet dat er sprake is van afbraakbeleid is volledig blind!

Anoniem

7 december 2012

Mee eens. En ik vraag me af hoe een voormalig bestuurder van PGGM met een exorbitant salaris aldaar, bestuurders in de zorg zo ver moet gaan krijgen dat zij zich gaan houden aan de norm die nu door de regering wordt opgelegd. Want die zorgbestuurders gaan naar de rechter en die gaan dat winnen natuurlijk. Marktwerking in de zorg heeft geleid tot dit soort excessen, en van rijn is daar een exponent van. Hoe kan zo iemand geloofwaardig overkomen en de pvda al helemaal niet. Een jaar geleden of zo besloot de pvda dat exorbitant beloonde pvda mensen niet op het pluche zouden komen. Het is een lachertje!

Top