ACTUEEL

Duitse ziekenhuizen rekenen te veel

Ziekenhuizen in Duitsland brengen de verzekeraars veel te hoge kosten in rekening. Daardoor hebben de verzekeraars vorig jaar mogelijk 1,5 miljard euro te veel betaald. Dat zegt de overkoepelende organisatie van ziekenfondsen.

De fondsen hebben in 2010 rond 12 procent van alle rekeningen die ziekenhuizen bij hen hebben ingediend, onderzocht, meldde de publieke omroep ARD. Bijna de helft daarvan bevatte fouten. Vorig jaar was het aantal fouten hoger dan ooit, zegt vicevoorzitter Johann-Magnus von Stackelberg van de organisatie van verzekeraars. Mogelijk komt dat omdat de verzekeraars de rekeningen beter controleren, maar het kan ook zijn dat de kwaliteit van de rekeningen die ziekenhuizen versturen, slechter wordt.

Duur geneesmiddel

De ziekenfondsen noemen als voorbeeld dat een ziekenhuis een zeer duur geneesmiddel bij hen declareerde dat een vrouw met een zware paddenstoelvergiftiging zou zijn verstrekt. Zij bleek echter een veel goedkoper middel te hebben gekregen. Het dure middel kostte ongeveer 57.500 euro extra. Bij een 82-jarige patiënte met een bekkenfractuur werden 92 uur aan een beademingsapparaat in rekening gebracht. Met haar ademhaling was echter in het geheel niets mis geweest. Het ziekenhuis betaalde het bedrag van bijna 12.000 euro onverwijld terug.

Twijfelgevallen

De ziekenhuizen wijzen de kritiek af. Volgens hen gaat het bij de meeste “fouten'' om medische twijfelgevallen. Zij hoeven minder dan 1 procent van het gedeclareerde bedrag terug te betalen, zo zeggen zij. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top