ACTUEEL

Van Rijn: ‘Bundel financiering zorg en welzijn’

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) wil de financiering van zorg en welzijn bundelen. Nog deze kabinetsperiode worden de geldstromen binnen deze sectoren gestroomlijnd.

Dat kondigde Van Rijn aan tijdens de presentatie van het RVZ-rapport ‘Regie aan de poort’ in Den Haag. “Dit is een spannende discussie. Want beide sectoren hebben rechtstreeks met elkaar te maken”, aldus Van Rijn.

Kwaliteit

Volgens Van Rijn hebben wethouders in grote gemeenten als Rotterdam geen probleem met een ontschotting van de financieringsstromen. Voorwaarde is wel, zei hij, dat de professionele kwaliteit van bestuur en toezicht in zorg én welzijn overeind blijft.

Aanspreekpunt

In haar rapport ‘Regie aan de poort’ pleit de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg (RVZ) voor populatiegebonden lokaal maatwerk. Er dient één aanspreekpunt te komen, ‘gericht op gezondheid en participatie, specialistische consultatie en bevordering van preventie en zelfmanagement’.

Basiszorgteams

De RVZ introduceert de term wijkgerichte multidisciplinaire ‘basiszorgteams’. Daarin werken huisartsen proactief samen met verpleegkundigen en maatschappelijke organisaties. Voor staatssecretaris Van Rijn is dit een goed voorbeeld van “over de schutting heen kijken.”

4 Reacties

om een reactie achter te laten

G K Mitrasing, huisarts

8 december 2012

En wat zegt de NMa over wijkgebonden aannamebeleid huisartsen? Mag wel of mag niet? En waar is de vrije keuze patiënt?
Ook hier laat de mede architect van het huidige zorgstelsel Martijn van Rijn zien dat zijn stelsel niet deugt.... De spagaat wordt alleen maar groter...

Anoniem

9 december 2012

Hier lijkt weer sprake van een een-tweetje tussen VWS en de RVZ.

Anoniem

9 december 2012

Prima startpunt, maar er moet veel meer gebeuren om deze verschillende werelden bij elkaar te brengen. Gewoon aannemen dat de gemeenten deze rol wel nemen lijkt mij onzinnig. Ik begrijp dat de gemeenten nu ook investeren in preventie, maar dat zij het lastig vinden om te betalen hoeveel geld dat per inwoner mag kosten. Bijgevolg variëren die bestedingen ruim een factor 100 tussen de gemeenten. Zij hebben dus geen benul.

Anoniem

10 december 2012

Martin van Rijn wil de geldstromen binnen de sectoren welzijn en zorg stroomlijnen. Verrassend voor de man die mede de WMO heeft bedacht en daarmee de geldstromen binnen de zorg over 3 (ZVW, AWBZ én WMO) i.p.v 2 wetten (ZVW en AWBZ) heeft verdeeld. Stroomlijning als oplossing voor de door hemzelf bedachte versnippering. Zo houd je wel werk natuurlijk. En vele anderen die hun brood verdienen in de toegenomen bureaucratie met hem.

Top