ACTUEEL

IGZ: cliëntenstop Ascensio Zorg

Als het aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg ligt mag Ascensio Zorg geen nieuwe cliënten meer aannemen. De IGZ heeft minister Schippers (VWS) geadviseerd de instelling daartoe een aanwijzing te geven.

Ascencio Zorg uit Hilversum biedt begeleiding aan 35 voornamelijk licht verstandelijk beperkte jong volwassen cliënten, waaronder drie jonge moeders. Volgens de IGZ is er sprake van zeer hoge risico’s voor de kwaliteit van zorg en de veiligheid van de cliënten. Tijdens onaangekondigde bezoeken bleek dat zorgprocessen niet op orde zijn, dat ondersteuningsplannen niet of onvoldoende zijn opgesteld en dat er niet voor iedere cliënt passende dagbestedingsactiviteiten zijn. Dat laatste geldt met name voor de jonge moeders met kleine kinderen. Daarnaast is volgens de IGZ de huisvesting onveilig voor kleine kinderen. Voor de beoordeling van de situatie baseert de IGZ zich ook op berichten in de media.

Falend management

De Inspectie stelt in een persbericht dat het management van Ascencio tekort schiet omdat zij niet kunnen aangeven hoe zij verantwoordelijkheid nemen voor het verbeteren van de kwaliteit van zorg. Weliswaar heeft het management afgesproken verbeteringen doorgevoerd, maar dit is niet op de juiste wijze gedaan. Daardoor blijven nog hoge en zeer hoge risico’s bestaan, aldus de IGZ.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top