ACTUEEL

NMa: toch geen boete thuiszorgorganisaties

De boetes die de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) had opgelegd aan Zorgbalans, Viva!, Hilverzorg en Vivium komen te vervallen. Dat heeft de NMa bepaald na een uitspraak van de rechter eerder dit jaar.

De NMa legde Zorgbalans en Viva! in 2008 een boete op omdat ze in 2006 en 2007 het werkgebied onderling verdeelden. Beide organisaties zijn actief in de regio Kennemerland. Viva! kreeg bij de verdeling het werkgebied ten noorden van het Noordzeekanaal en Zorgbalans het gebied ten zuiden van diezelfde waterweg. De boetes bedroegen 800.000 euro voor Zorgbalans en 4.003.000 voor Viva!.

't Gooi

Ook Thuiszorg Gooi en Vechtstreek, Hilverzorg en Vivium kregen destijds forse boetes opgelegd, van respectievelijk 1.621.000, 611.000 en 816.000 euro. Ook hier was sprake van verdeling van het werkgebied. 

Bezwaarprocedures

De thuiszorgorganisaties en hun rechtsvoorgangers tekenden bezwaar aan tegen de boetes. In beide zaken besliste de NMa in 2010 negatief op de bezwaarprocedures, waarna de zorgorganisaties naar de rechter stapten. Die oordeelde in april dit jaar dat op basis van het dossiers van de NMa in beide zaken niet kon worden geoordeeld dat de instellingen de mededingingswet hadden overtreden. De rechter verplichtte de NMa om in beide zaken opnieuw tot een beslissing op bezwaar te komen.

Boetes

De NMa acht het echter onmogelijk om nu nog tot een nieuw oordeel te komen. Deels omdat de ‘gedragingen’ zich afspeelden in 2006 en 2007. Om die reden beslist de raad van bestuur van de NMa nu dat de boetes komen te vervallen.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

10 december 2012

Dit is wel heel oud nieuws! Wat bezielt Skipr om het nu opnieuw te plaatsen

Anoniem

12 december 2012

Het algehele falen van de NMa in de zorg is wel relevant.

Top