ACTUEEL

Ascencio Zorg: rapport IGZ te zwaar

Directeur Jerrel Gilliot van Ascencio Zorg is het grotendeels oneens met het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Dat zegt hij in een reactie tegen Skipr. Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum is echter blij dat de Inspectie ingrijpt.

Ascencio Zorg levert begeleiding aan licht verstandelijk beperkte jong volwassenen. De Inspectie oordeelde vorige week dat er hoge risico’s waren voor de kwaliteit van zorg en de veiligheid van de cliënten van Ascencio. De IGZ kwam tot dat oordeel na een onaangekondigd bezoek en berichten in de media. De IGZ verwijt het management onvoldoende ingrijpen, nadat eerder afspraken waren gemaakt tot verbetering van de situatie.

Traphekje

Maar dat betwist Gilliot. Zo wilde de IGZ graag zien dat er een traphekje werd geplaatst om te voorkomen dat de jonge kinderen van cliënten van de trap konden vallen. “Dat traphekje is ook geplaatst,” zegt Gilliot. “Maar we hebben het op een andere plek bevestigd dan waar de IGZ het wilde zien. Dat komt omdat het hekje anders de vluchtroute zou blokkeren.”

Dagbesteding

Ook schreef Ascencio wel een plan voor de dagbesteding, zoals de IGZ gevraagd had. Maar daarin stond niet wanneer de dagbesteding hervat zou worden, zoals de IGZ graag wilde zien. Gilliot: “Het klopt dat de dagbesteding niet liep. Wij hebben daarom een plan geschreven over hoe we pedagogisch verantwoorde dagbesteding gaan bieden. Ik dacht dat dat belangrijker was dan het wanneer, maar daar denkt de IGZ anders over.” De Inspectie oordeelde ook dat zorgplannen ontbraken en dat er tussen behandelmedewerkers van de instelling onvoldoende werd gecommuniceerd. Volgens Gilliot had zijn organisatie voor alle cliënten een zorgplan, maar was dat door tien cliënten inderdaad niet ondertekend. Ook paste Ascencio de medicatieverstrekking aan, zoals de IGZ had opgedragen.

Huisvesting

Verder vindt Gilliot de kritiek die de Inspecteurs hadden op de huisvesting nogal zwaar aangezet. Zo heeft de IGZ het onder meer over een loszittende plafondplaat, een kapot stopcontact, gebrek aan meubels, een kapot schilderij, een vieze douche en een steile trap. Gilliot: “Die trap is inderdaad steil. Die is echt niet geschikt voor bejaarden. Maar goed, daar werken wij ook niet mee. Wij werken met jongeren en die kunnen echt wel zelfstandig van deze trap af. Hij is niet zo steil dat je er automatisch van afdondert.”

Meubels

Gilliot is het niet eens met de Inspectie dat de locaties er verwaarloosd of smoezelig uitzien. Hij zegt de kritiek van de IGZ op de huisvesting grotendeels onterecht is. Zo was het stopcontact niet kapot, maar zat het kapje los. En dat een aantal cliënten geen meubels heeft, komt door de behandelwijze. In fase 2 moeten cliënten zelf sparen voor meubels, om ze te stimuleren verantwoordelijk met geld om te gaan.

Plan

Hoewel Ascencio Zorg bezwaar tegen het rapport heeft aangetekend, gaat Gilliot wel maatregelen nemen. "Het is wel de Inspectie die dit zegt. Dat is niet zomaar wat." Lees het rapport van de Inspectie.

Reactie burgemeester

Blijkens een bericht op Dichtbij.nl is burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum juist blij met het ingrijpen van de IGZ. "Uit het onaangekondigde inspectiebezoek komen mijns inziens diverse verontrustende tekortkomingen naar voren", zo zegt hij. Broertjes meldt dat vanuit de gemeente en politie meerdere keren overleg is gevoerd met de directie om de ongewenste situatie te herstellen en nieuwe ordeverstoringen te voorkomen.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

12 december 2012

Bij alle huidige oordelen van IGZ vraag je je af of ze bedoeld zijn om de aandacht van het eigen functioneren af re leiden.

Anoniem

12 december 2012

Het is jammer dat uit de reactie van de direkteur blijkt dat hij zichzelf weinig tot niets verwijt. Zoals al in eerdere berichten gested getuigd het van weinig zelfrefectie. Stel voor dat indien hij zelf kinderen heeft hij deze een tijdje plaats in zijn instelling. Mogelijk dat zijn kinderen geestelijk van de steile trap naar beneden stuiteren. Overigens is het zo dat IGZ acteert ob basis van signalen van ouders, clienten ex werknemers etc.

Top